CE SPUNE KENNETH DESPRE PARINTELE SOFRONIE
De ce părintele Sofronie a fost mai impresionant decât toți ceilalți ortodocși pe care i-ai cunoscut? Ce îl făcea special?
Dragostea și umorul său. Arta sa de a se coborî la nivelul meu. Există mulți preoți, în toate religiile, care ridică ștacheta foarte sus și atunci e nevoie de un efort mare din partea ta ca să poți ajunge la ei. Și fac un lucru greșit, pentru că Hristos S-a coborât El Însuși la nivelul nostru.
Iar părintele Sofronie putea intra în mod desăvârșit în fiecare om, știa cine e omul din fața lui și știu sigur că fiecare persoană era transparentă pentru el. Vedea totul, la toți! Cu siguranță, știa că într-o zi mă voi afla aici și atunci a știut să-mi dea lucrurile de care aveam nevoie pentru asta. Și, pentru că cel mai important lucru este iubirea și abia pe urmă teologia, care vine mai târziu, m-a umflat, m-a umplut de iubire!
Părintele Sofronie vedea totul, la fiecare om, dar niciodată nu a spus nimic dacă nu a fost întrebat. Și aceasta e o mare înțelepciune, pentru că ceilalți mereu vor să dăscălească! Părintele Sofronie, însă, voia să conducă spre Împărăția lui Dumnezeu.
|