fragment din cartea Calator pe pamant romanesc
Fă-ne să înțelegem un lucru… De ce ai ales tocmai Ortodoxia ca mod de viață în Hristos? L-ai cunoscut pe Hristos în protestantism. Nu era mai simplă varianta aceasta de „mântuire” protestantă? De ce ai ales o cale din aceasta, mai „masochistă”, în care Hristos vrea totul, când era mult mai simplu să mergi pe mâna celor care declară sus și tare că „Hristos ne iubește și suntem mântuiți!” Ce i-a lipsit protestantismului?
Am simțit foarte repede că protestantismul e superficial. Dacă măcar un pic ți-e inima sensibilă, atunci imediat observi că e ceva putred, că ceva lipsește acolo. Acesta e un lucru pe care îl simți în primul rând.
În al doilea rând, îi vezi pe pastorii lor care predică despre faptul că trebuie să faci ceva, dar ei înșiși nu fac… Cunosc pastori care au mașini de lux, trăiesc în vile mari și beau cel mai bun vin, în vreme ce Hristos a venit pe un măgar.
De îndată ce protestanții simt că vine un moment în care trebuie să se nevoiască puțin, ei îl refuză, spunând că sunt deja mântuiți. Și, astfel, nu e greu de văzut că nu sunt altceva decât ouă putrede acolo. Și pastorii și poporul, masele, cu toții. Mi se întâmplă și astăzi să vină mulți protestanți la mine - pentru că trăiesc și lucrez într-o lume protestantă -, protestanți care simt și ei lucrurile acestea și care mă întreabă ce altă soluție există. Iar dintre aceștia, destul de mulți au deveni ortodocși, iar unii dintre ei chiar au intrat în mănăstire, fiind călugări și măicuțe.
|