- Părinții au anatemizat multe din ideile și acțiunile pe care anumiți episcopi de azi le încurajează. Oare nu trebuie să îi socotim lepădați pe cei ce fac aceste lucruri?
Și Sfântul Gherasim al Iordanului a dat în arianism o perioadă, pentru că era simplu. a avut ispita asta, și tatăl lui Grigorie Teologul, era episcopi și tot a căzut în arianism. Și a trebuit să vină Grigorie să-l lămurească cum stau lucrurile. Iaca, a avut oleacă de vreme de ispită. La unii - este mai scurtă vremea, la alții - mai lungă. Cum se întâmpla la început, când încă nu erau dogmele lămurite? Dacă era vreun arhiereu care nu învăța cum trebuie, atunci scria o epistolă, se adunau mai mulți și-i spuneau: "Frate, tu nu zici bine de Maica Domnului. De unde ai luat?" Și răspunsul lui: "Uite scrie în Scriptură acolo...". "Scrie acolo, dar fi bun și vino până la noi. Uită-te ce mai scrie în Scriptură". Eu am citit în "Faptele sinoadelor ecumenice", în română nu sunt traduse, dar eu le-am citit în rusește - niște scrisori, schimb de scrisori între episcopii eretici și cei ortodocși. Mai întâi îl lămureau, pe urmă îi ziceau: "Frate, noi ți-am spus, dar să știi, dacă mai spui așa, noi nu vrem să avem legătură cu tine". Așa se adunau toți și dădeau anatema. Dar noi ce facem? Ne bârfim unii pe alții. Odată stăteam de vorbă cu părintele Rafail despre aceasta, și el a zis: "Sfinții Părinți, când numeau pe cineva eretic, o făceau în Duhul Sfânt, adică vedeau cu duhul că este eretic, dar noi o facem după mintea noastră. După cărțile citite, din răutate. De aceea ei zideau, dar noi ucidem".
Noi îi lepădăm de la inima noastră, dar încă nu-i vremea. Și sfinții au căzut în erezii. Unii pentru simplitate, alții pentru rătăcire, dar s-au întors, pentru că Dumnezeu este puternic. Toate se fac cu sfat, cu dragoste. Să nu-i lăsam în ispită. Da, este erezie, să mă iertați, dar omul, când spune ceva, nu poți să-l declari îndată eretic. Dacă aș merge în biserică și i-aș lua la bani mărunți pe fiecare, iertați-mă, dar nouă din zece sunt eretici. Nu numai dintre oamenii simpli, dar și dintre clerici, pentru că dogmele noastre sunt cheaguri ale vieții duhovnicești. Înțelegeți? Sunt materializări ale Duhului. Și, pentru ca să trăiești dogmele așa cum sunt ele, trebuie să fii pe înălțimea părinților care le-au formulat, pe înălțimea Duhului care a insuflat dogmele. Noi suntem niște puturoși și ne pare că mărturisim drept credința. Noi o mărturisim fragmentar. Credem că Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt... Vorbim dar nu știm ce vorbim. Despre aceste lucruri mai bine să nu vorbim. Părinții din pustie, din Egipt, se fereau să vorbească despre dogme. Așa găsim și la Ioan Scărarul: "Ferește-te să vorbești despre dogme, că asta răcește sufletul". Noi ne băgăm așa de ușor și declarăm eretici și pe unul și pe altul. Da, sunt erezii vădite, dar este ispită. Nu declara că: "l-am auzit, că l-am văzut, că a scris acolo..." Ehe, și sfinții mai scriau așa, pe urmă ziceau că n-au zis chiar bine. Așa și noi. Nu pentru cuvântul care l-au scăpat din gură, să dăm anatemei.
- De fapt, de cele mai multe ori, cei care judecă nici ei nu știu...
- Așa e....Pe eretici Biserica îi anatemizează, dar, cu înțelepciune să le facem pe toate. Trebuie să cercetăm ceea ce a vrut să spună. Vă spun, Gherasim al Iordanului, așa de mare - a căzut în arianism, care nu era orice fel de erezie, ci una care neagă dumnezeirea Mântuitorului. Vă pare lucru de șagă? Nu dintr-astea ecleziale, care-s și mai fine, pentru care trebuie să ai mintea lui Grigorie Teologul, a lui Dumnezeu, ca să înțelegi cum îi cu Biserica. Dar dumnezeirea lui Hristos, noi, parcă toți o mărturisim, că iaca și unii sectanți mărturisesc dumnezeirea lui Hristos. În Pateric avem și alte pilde, când un părinte zicea că Trupul și Sângele de la Împărtășanie nu-i Trup și Sânge adevărat, dar era așa de mare, că orice se ruga, Dumnezeu îl auzea. Părinții l-au chemat și i-au zis: "Părinte spui așa, dar Biserica nu spune așa". "Dar cum spune?". " Iaca cum spune...". "Păi stați oleacă să mă rog...". Și s-a rugat și a venit și a spus: "Da, îi drept așa cum spuneți voi. Îi Trup și Sânge, nu-i cum spun eu"... Și el atâta timp se împărtășea! Vă dați seama ce fel de erezie? Nu din astea pe care le auzim noi la radio. Și iaca, Dumnezeu îl primește, el se împărtășea.
Așa și noi, să nu ne grăbim să anatemizăm. Este ușor să tai un ram dintr-un copac, dar încearcă și pune-l la loc! O cetate când o pui pe vârful muntelui, toată lumea o vede, dar noi s-o ocrotim. Dacă s-a zgâriat peretele, îl punem la loc, dar nu să luăm sapa, să lovim în el și să strigăm: "Iaca, v-am spus eu că se strică peretele acesta, eu v-am spus încă de demult că peretele acesta se strică!". Și dai cu sapa-n perete. Cam așa facem noi. Oameni pe oameni ne sprijinim și Apostolul Pavel l-a mustrat pe marele Petru, când acesta se rușina să mănânce cu păgânii de față cu iudeii, ca să nu-l acuze. Pavel i-a zis: "Tu așa mărturisești pe Hristos? Așa te-a învățat El? Tu nu știi că și păgânii au primit harul ca și noi? Te rușinezi? Cauți la fața iudeilor?". Pavel l-a mustrat pe marele Petru. Dar acesta e un sfat din dragoste, nu dezbinător. Frate pe frate se sprijinește, că noi suntem neputincioși. Așa și cu arhiereii și cu preoții. Chiar și în parohie poate intra preotul în ispită. Dar, tu, cu dragoste du-te și-l ajută și fii o vreme lungă lângă el. Arată-i dragoste ca el să câștige încredere în tine, să-i fii prieten, și atunci, odată o să beți un pahar de vin și el o sa te asculte pe tine. Nu o face pe filozoful. Te-ai suit pe catedră și spui sfaturi. Fă ceea ce se poate face ca om. N-am să fac eu cu el erezie, n-am să slujesc cu alții, dar, ca om, dacă pot să-l ajut cu ceva - păi îl ajut. Apostolul Pavel cum zice? "Cu toți toate m-am făcut, ca măcar pe unul să-l câștig". Despre Sfântul Spiridon Sindonitul se spune că, aflând pe dregătorul cetății a căzut în arianism, s-a dus și i s-a vândut ca rob, pustnic fiind, și slujindu-l multă vreme, prin înțelepciunea sa l-a cucerit și la adus înapoi la Ortodoxie. Iaca, dragoste., dar a rosti anateme e ușor. Asta dacă vom face, și oamenii uitându-se la noi, vor căpăta putere. Atunci, toți sectarii și eterodocșii nu vor mai avea putere în Biserică. Eu chiar cred că astea-s șmecheriile lor ca să dezbine Biserica din interior, adică toată panica asta cu masonii și celelalte care slăbește credința în popor. Întodeauna Biserica s-a dezbinat din interior, ca și în vremea lui Arie care era preot. Să păzim și sfințenia și asceza: să păzim și rugăciunea. Dar dacă nu vom avea dragoste și dacă nu vom căuta la dragostea lui Dumnezeu, să fim toți un duh, să nu risipim turma, păi nu vom fi mari în Împărăția cerurilor. Dacă "vom învăța și vom face", vom fi mari, zice Hristos. Noi învățăm că trebuie blândețe, iertare, dar să și facem. Iertăm pe aceștia mici, în timp ce pe mai mari noștri, cărora trebuie să le dăm cinste, nu-i putem ierta. Porunca pentru toată Biserica s-a dat.
- Să înțelegem că este mai bine să nu ne amestecăm în discuțiile despre dogme si erezii?
- Este o urâciune erezia, dar noi suntem oameni cu totul întunecați, care, până ajungem la plinătatea vieții, a bărbatului desăvârșit în Hristos, păi, este vreme. Noi avem avantaje pe care cei de demult nu le aveau. Avem dogmatici, cărți pe care le putem răsfoi cu hotărârile Sinoadelor. Am citit și noi un catehism și ni se pare că de acum noi nu suntem eretici și ne dăm deștepți. "Avva cutare a zis...", dar noi nu știm că Avva, când zicea un cuvânt, își zidea viața pe el, pe când noi citim tomuri întregi, punem picior peste picior și pe o ureche a intrat și pe alta a ieșit. Trebuie să ne păzim. Să ne rugăm și să nu intrăm în discuție. Mai simpluț! Părinții le opreau, și este clar că se pierde harul de la discuțiile astea despre dogme. În obștile călugărești, dacă începeau frații să vorbească din Scriptură, Părinții îi opreau: "Ei, au lăsat frații păcatele și discută Scriptura", erau cu mare băgare de seamă. Astea-s taine și numai în rugăciune se descoperă. Antonie, când i-a trebuit să afle cuvânt despre preoție, s-a dus, a ridicat mâinile și s-a rugat: "Doamne, trimite pe Moise să-mi lămurească cuvântul acesta!" și l-a lămurit. Teologia este ultima treaptă a drumului spre desăvârșire. Vine după despătimire, după smerenie și chiar după dragoste, este culmea de sus. Uitați-vă și-n Scara lui Ioan! Din această stare au vorbit Părinții și au făcut dogmele. Noi citim ceva despre smerenie și ni se încurcă mintea. Noi, dacă citim la Pocăință și la Lepădarea de lume, vedem că n-am făcut încă nimic. Noi acum suntem puturoși și cu totul împătimiți. Pocăință nu avem, smerenie nu avem, cu dragostea nici nu înțelegem despre ce-i vorba, în schimb la teologie ne învârtim prin Treime, Biserică și ni se pare că toate le știm. Ne rătăcim!
- Ne osândim?
- Da, ne osândim, pentru că vorbim lucruri care nu sunt plăcute lui Dumnezeu. Lui Dumnezeu nu-i place să ne suim mai sus decât suntem. Eu cred că dracii au făcut școlile de teologie: "Hai și-om grăi despre Dumnezeu!" Noi am golit de orice înțeles și sfințenie teologia și am făcut-o filosofie. Spune Părintele Sofronie: "Până și teologia Sfintei Treimi poate fi redusă la o simplă filosofie atunci când nu-i Duh". Da, tu mărturisești drept, dar asta nu-i destul. Cu mintea le-ai înțeles, dar ia-le tu și le du în inimă și dă-le viață. Icoana stă pe perete, dar, dacă eu nu mă rog, nu-mi ajută la nimic. Efrem Sirul spune așa: "Ce înseamnă nerăutate? Ce înseamnă blândețe și ce înseamnă smerenie? Să nu te împotrivești nimănui în cuvânt, orice ar spune, chiar și unui eretic, dacă va spune o erezie, nu te sfădi cu dânsul, ci spune doar atât: Tu zici". Așa te-ai spălat pe mâini. Asta arată că n-ai răutate și i-ai mai arătat că tu nu ești de acord. Și Mântuitorul așa făcea cu cei ce-l ispiteau.
|