Young vb despre subconstientul colectiv. Imaginea preotilor fara suflet capabili in numele lui Hristos si in dorinta de lupta impotriva raului sa arda pe rug vrajitoarele inca nu s-a sters si nici nu se va sterge probabil. Prin urmare am putea intelege reactia aceasta puternica in care parintele e transformat in om al dracului cu chip de calugar (asa cum au si scris unele ziare) ca o reactie nu la parintele acesta in caz particular ci mai ales la tot ce a insemnat Evul Mediu si toate acele intamplari groaznice care s-au facut in numele crestinsimului. Asa cum femeia dupa ani de suferinte din partea barbatului astazi reactioneaza sub forma miscarii feminsite tot astfel se va intampla si cu Biserica care va plati pana la urma si greselile facute. Am intalnit cu totii crestini caresunt gata sa arunce cu tine in iad si sa te considere "pacatosul" si care se mai comporta oarecum ca in evul mediu dar in loc sa arda pacatosii pe rug le ard prin vorbe.
Raman la parerea ca parintele e un tap ispasitor. In fapt ceea ce s-a intampalt acolo nu e cu nimci mai grav decat ceea ce se intampla in spitale (dar cu care ne-am obisnuit) Sa auzi ca intr-un spital au murit patru copii datorita mizeiei (asta s-a intampalt chiar la inceputul anului in Vaslui- am mai scris despre asta) nu e nimci spectaculos. Medicii de acolo nu sunt transformati in calai, medicii de la spitalele de psihiatrie nu apar pe prima pagina a ziarelor desi fac acelasi lucru (ii leaga, ii lasa flamanzi, se comporta cu ei inuman) Dar ei ii leaga de pat si parintele de o cruce, acolo nu manaca aici a fost supusa unui "post negru", acolo sunt inchisi in camere aici e intr-o chilie...care e diferenta? Eu pot sa spun niste cazuri concrete de cum se intampla lucruirile in astfel de spitale (si nu din auzite) dar la ce ar folosi? Problema nu este cat de vinovat este aprintele (ca este sau nu este) clar ca are o responsabilitate (dar o arte din ea) problema este aceasta reactie a opiniei publice. Cum se explica ea? Sociologic, psihologic ca teologic este mai simplu "asa a vrut Dumnezeu"
|