din interviu
De peste 20 de ani te-ai statornicit în Ortodoxie, încăpățânându-te să crezi și să mărturisești că aceasta e plinătatea Tainelor și a Adevărului. Se tot vorbește în ultima vreme de apropierea religiilor și, mai mult chiar, de o relație fraternală între Ortodoxie și Catolicism. Trăiești într-o țară preponderent catolică, în care nici neoprotestantismul nu e deloc de neglijat. Ce te-a făcut să optezi, totuși, pentru Ortodoxie?
În fața oamenilor nu putem veni cu morală și asta este ceea ce mă deranjează așa de rău la catolici. Nu ai voie, nu ai voie, nu ai voie. Dar trebuie! Pentru că sunt dependent! Nu mă ajută deloc dacă dai cu bâta în mine. Bâta e morala. Asta e romano-catolicismul!
Noi suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, chip și asemănare care au fost distruse. Deci Biserica, prin preoții ei, trebuie să ne ajute, în primul rând, să observăm că nu mai suntem chip și asemănare. În Ortodoxie vorbim mult despre sfințirea vieții. Însă sfințire înseamnă și vindecare. Bâta Ortodoxiei e dragostea.
Haideți să ne imaginăm că în seara aceasta Hristos ar veni în România. Sunt sigur că unii preoți L-ar răstigni. Pentru că nu Îl cunosc! Pentru că doar au studiat teologia sau pentru că nu cunosc decât legile.
Cu părintele Rafail Noica am vorbit mult despre asta. Ortodoxia e dragoste. Canoanele sunt valori ale experiențe, nu sunt legi. Sunt experiențe! Sunt importante, dar mereu pe cel mai înalt plan stă dragostea! Vechiul Testament e plin de legi. Și nu sunt legi pe care Hristos să le fi îndepărtat. Dar le-a împlinit. Înseamnă că Hristos Își iubește aproapele. Păcătoasa de la fântână, de pildă… Dacă El e acolo, îi poate spune: Du-te și nu mai păcătui! Dar dacă i-ar fi spus că e cam lucru slab - Ia, pune-te pe treabă și te fă mai bună! -, atunci ea nu s-ar fi făcut mai bună. Doar prin El a putut asta. Du-te și nu mai păcătui, pentru că Eu sunt cu tine de acum!
|