Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu
"In dar ati luat, in dar sa dati".
Cred ca asta ar trebui sa scrie la intrarea in Biserica, iar preotii sa fie interesati ca mai intai sa dea si apoi sa ia, la fel ca si credinciosii, fiecare sa dea dupa putere si dupa masura.
Ma intristeaza orice discutie despre "tarife" ale slujbelor, pentru ca arata cat de mult ne-am indepartat - si preotii si credinciosii - de duhul in care Mantuitorul a spus cuvintele de mai sus.
|
Teoria cam asa este, dar nu mai poti pune versetul din Biblie in fata atunci cand vine factura la lumina (aveti idee cata lumina se consuma la fiecare slujba, nu?), la apa, la curatenie... Pe astea si salariile preotilor cine le plateste? Statul?! Statul e falit. Dumitale ti-ar conveni sa muncesti degeaba de dimineata pana seara (asa cum ar trebui sa munceasca un preot adevarat in biserica) si patronul sa iti fluture versetul din Biblie, spunand ca nu are bani sa te plateasca?
Pe mine ma deranjeaza ca tot criticam preotii si noi nu suntem nici macar cu un gram mai bun. Daca ne cere cineva o paine, ne amintim versetul sau il trimitem la munca? Nu mai stim sa daruim, aia e, tot cerem de la altii, dar ne suparam cand ne pune cineva sa platim ceva. Iar faptul ca estimam slujbele bisericesti la preturi atat de modice arata, de fapt, cat de mult le pretuim. Cine le pretuieste mult, da mult si primeste mult. Cine le pretuieste putin, da putin si putin primeste. Mult insemnand cantitativ, ci mai ales calitativ (banutul vaduvei echivaleaza cu toata averea ei).
Stiti ca protestantii dau in fiecare luna un procent din venitul lor (parca 10)? Mi-a spus un coleg protestant din strainatate, suparat ca asa se practica la ei si minunandu-se ca preotii nostri ortodocsi lasa la latitudinea crestinului cati bani sa dea si nu impun taxe decat pentru evenimentele care se fac o data in viata. Ei, si ortodocsii nostri care dau cate 1-2 lei pe saptamana la biserica si nici pe aia, sar in sus si striga: "hotii!"
Sa ma ierti daca te-am suparat.