View Single Post
  #62  
Vechi 12.05.2010, 21:02:45
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.721
Implicit Klaus Kenneth - Doua milioane de kilometri in cautarea adevarului

Așezarea cărții

în contextul dogmaticii dreptslăvitoare

Atât dramatismul vieții lui K. Kenneth – pecetluită de o durere și suferință care ne par aproape cu neputință de dus pe plan omenesc, chiar și pentru cei ce se fac părtași indirecți, prin lectură, la acesta – cât și incredibilul celor istorisite par să dea chezășie de acea dragoste a lui Dum*nezeu care ne smintește pe unii dintre noi, din perspectiva la care Îl mărginim uneori pe Dumnezeul cel iubitor de oa*meni. De multe ori, ne surprindem la gândul că nu e drept ca Dumnezeu să iubească, fără măsură și fără soco*teală, chiar pe oricine, călcând orice bună rânduială și orice închipuire a noastră despre dragoste, însă tocmai despre acest lucru ni se dă aici mărturie.

Autorul a avut parte de niște cercări ale harului în afara Bisericii, iar aceste experiențe pot fi așezate într-o înțelegere ortodoxă abia spre sfârșitul cărții, de aceea vă îndemnăm a vă înarma cu răbdare și rugăciune. Tocmai acest lucru ar putea fi piatra de poticnire pentru unii cititori, de aceea în mod special lor ne adresăm cu această preîntâmpinare de lectură, dar și prin notele care punc*tează cartea. O încre*dințare indirectă despre autenticitatea celor istorisite în carte ne-o oferă și Părintele Sofronie, care i-a dat lui K. Kenneth blagoslovenie pentru apariția acestei cărți.

Zăbovirea lui Kenneth în afara Bisericii după cele trei „întâlniri” cu acel „Cineva”, adică cu Dumnezeul ipostatic, descoperă neputința omului de a purta cunoașterea dum*ne*zeirii, cât și o necoacere duhovnicească a persoanei. Cu siguranță, la acea vreme, Klaus n-ar fi putut primi Ortodoxia (după cum n-a putut primi oarecând creștinis*mul nici măcar într-o altă formă, mai „ușoară”).

În teologia dreptslăvitoare se vorbește despre un har chemător, care îi îndeamnă pe oameni înspre Ortodoxie, și pe seama acestei iconomii trebuie puse toate întâm*plările „miraculoase” din carte, nefiind deci o lucrare „obișnuită” a harului în tainele eterodocșilor (lucru întărit și de faptul că cei ce se aflau în comuniune cu Klaus recunoșteau că nu aveau trăirile lui).

Tainele, ne zic Sfinții Părinți, sunt numai în Biserică. Știm, dacă avem credință în Biserică (Biserica Ortodoxă, cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească) și în Sfinții Părinți ai ei, și în Sinoadele Ecumenice, că în afara Bisericii nu sunt Taine, dar aceasta nu înseamnă că știm că nimeni din afară nu poate avea o experiență a Dumne*zeirii, fiindcă nu știm ce poate și ce nu poate Dumnezeu în afara Bisericii.

Iată ce spune astăzi K. Kenneth despre acestea: „Știu și cred că este o singură Sfântă Împărtășanie, cea orto*doxă – fără nicio îndoială! Cred că Hristos mi-a arătat într-un fel foarte aparte că trupul Său și sângele Său sunt pâinea și vinul preschimbate în timpul Liturghiei. E un lucru limpede. Mai mult, cred că Hristos, când mi-a vorbit, a vrut să-mi arate prin aceasta (în clipa aceea, ca o pre*gus*tare) ceea ce va urma mai apoi – și anume, lumea dreptslăvitoare (n-aveam pe atunci nici cea mai mică idee despre Ortodoxie!)”.

Klaus Kenneth și-a scris mărturia gândind-o ca o adresare către apusenii care, conform propriei mărturii, „spun de la amvoanele lor că gândirea ortodoxă și asce*tică îi afectează distructiv pe oameni și pe creștini… Mă lupt și mă străduiesc astăzi, prin cărțile și prin traducerile mele în germană… să aduc adevărata credință (Ortodo*xia) mai aproape de apuseni, să-i fac pe oameni să se deschidă pentru ea și să-i insuflu – expunându-mă, astfel, atacurilor lor”. În duhul Apostolului Pavel – care zicea: „tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii” (I Corinteni 9:20-23) – trebuie înțeleasă și încercarea lui Kenneth de a-i lua pe cei din afara Bisericii „cu binișorul”, de a-i pregăti mai întâi pentru creștinism, și abia la sfârșit pentru „cununa credinței”, Dreapta-slăvire.

Într-una din scrisorile sale către alt convertit la Orto*doxie, englezul David Balfour, Părintele Sofronie spunea: „Creștinul neapărat trebuie să fie un nevoitor”. Nevoința căutării și a cunoașterii lui Dumnezeu, care s-a făcut înțeles și cuprins vieții lui Klaus Kenneth, depășește cu adevărat măsura omului. Înțelegerea omenească rămâne neputincioasă să priceapă această chemare, însă, cu toate acestea, rămân nestrămutate cuvintele Domnului, Care ne-a poruncit: „Îndrăzniți!” (Ioan 16:33).

Editorii