Citat:
În prealabil postat de Danut7
Ideea ca orice Papa e infailibil e gresita...
|
Noi, catolicii, urmându-i pe Sf Părinți și cu clarificarea adusă de Conciliul Vatican I, credem că orice papă, dacă se exprimă de la catedra sa într-o chestiune de credință sau de morală, este infailibil.
Adeserori am observat că ortodocșii (și acatolicii, în general) fac confuzie asupra înțelesului exact al termenului de infailibilitate.
Astfel, "infailibil" nu înseamnă "impecabil". Noi credem că numai Dumnezeu și Maica Sa sunt impecabili. Petru nu a fost impecabil, ci a păcătuit de mai multe ori. Totuși, când Petru se exprimă în calitate oficială în materie de credință și morală, așa cum a făcut-o de exemplu în epistolele sale catolice (adresate întregii Biserici), este infailibil.
"infailibil" nu înseamnă nici "inerrabil", adică negreșelnic în general în materie de credință. Papa numai în calitate oficială (de la catedra sa) este infailibil. Petru a greșit în materie de credință și morală, așa cum a fost, de exemplu, când a susținut că este necesar ca oamenii să se taie împrejur și abia după aceea să fie botezați. Aceasta a fost o părere personală a lui Petru. A publicat Petru asta în vreuna din Epistolele sale ? Nu. La fel și urmașul său, are drept la păreri personale precum are dreptul orice creștin.
Citat:
Un statut mai mult onorific, decat administrativ... Iar supunerea fata de Papa in sensul subordonarii nu a existat, pentru ca Biserica nu ii era subordonata Papei...
|
Numeroase intervenții ale feluritelor Biserici Răsăritene la Roma arată că papa era văzut ca instanță de ultim apel, având deci jurisdicție universală (chiar dacă manifestată în împrejurări mai degrabă extraordinare decât obișnuite). Cine a studiat istoria celor care au ocupat scaunul de patriarh al Constantinopolului a observat că acei patriarhi și episcopii lor au fost mai mult heterodocși decât ortodocși (ceea ce nu a fost cazul cu episcopul Romei). De fiecare dată când un patriarh sau episcop ortodox era descăunat și înlocuit cu unul heterodox, se apela la jurisdicția universală a papei. Există numeroase scrisori despre asta, Sf Maxim Confesorul nu a fost deloc o excepție.