View Single Post
Vechi 14.05.2010, 14:48:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Si prima chestie pe care ti-o spun este: cele doua cai, casatorie si calugarie, nu exista de fapt in credinta.
Casatoria, familia este de fapt, prin canoane si cerinte (umane) incomatibile cu credinta.
Invatatura ortodoxa spune altceva, daca tu iubesti mai mult parerile tale..

Ia sa vedem care sunt si argumentele pentru care invatatura "Sophiei" despre casatorie este mai corecta decat invatatura Bisericii (dupa cum ziceam si mai sus, sa mai zici ca sunt afirmatii gratuite).

Citat:
In casatorie, ca sa poti s-o traiesti ca lumea, nu poti trai credinta (trebuie post, abstinenta, nu ai voie sa te opresti de la copii, sau dimpotriva sa-i ai daca vrei, ca este pacat). Se spune ca trebuie sa te rogi neincetat si sotul/sotia te opresc de la asta, de aceea trebuie abstinenta. Sau relatiile sunt murdare. Nu este clar. Dar post si abstinenta trebuie oricum.
Aha..sa inteleg ca ai cules de aici afirmatii extreme pe care le amesteci cu cele adevarata si preferi sa crezi ca asta este ceea ce invata Biserica, ca asa Biserica sa iasa prost si tu bine.

Hai sa vedem ce e adevarat si ce nu din ce ai insirat tu la gramada:

1. "in casatorie, ca sa poti s-o traiesti ca lumea, nu poti trai credinta"
Absurd, asta doar tu sustii, nu exista un conflict intre casatorie si credinta

2. "trebuie post, abstinenta"
Da, trebuie post, mai trebuie uneori si abstinenta (exte indicata, nu obligatorie, cat ce si cum apelezi la duhovnic.
Daca duhovnicu' matale iti da liber nonstop, inseamna ca asta este ceea ce-ti trebuie.
Daca altora le pune interdictii aspre, inseamna ca asta este ceea ce ei au nevoie.

3. "nu ai voie sa te opresti de la copii"
Da, nu ai voie decat daca exista motive f. intemeiate, cu ce anume acest aspect vine in conflict cu credinta sau cu casatoria?

4. "sau dimpotriva sa-i ai daca vrei, ca este pacat"
Ba sigur ca poti sa ii ai, dar nu folosind metode imorale ca cele sustinute de tine, cum ar fi fertilizarea in vitro, cu uciderea embrionilor ramasi.

5. "Se spune ca trebuie sa te rogi neincetat si sotul/sotia te opresc de la asta. Sau relatiile sunt murdare"

Bine ai spus "se spune" dar de ce nu te raportezi tu la ce spune Biserica si sari exact la ceea ce sustin unii la extrem?

NU pentru ca intentionat cauti absurdul in ceea ce este bine, ca raul care il sustii sa treaca drept bun?

Citat:
In calugarie nu poti avea familie,din aceleasi motive (te opreste de la credinta, sau este murdar).
Aiurea. Batii campii fara cea mai mica urma de gratie.
Unul din voturile calugariei este castitatea.
Vrei familie - te casatoriesti, nu te calugaresti.
Punct.

Citat:
Daca alegi o cale, asa cum de fapt a lasat Dumnezeu, moderata, sa poti si trai si te ruga, se cheama ca nu esti crestin ortodox, sau ca esti caldicel (si asta este spus cu dispret).
Calea aia moderata fiind care?
Ca nu prea se intelege din afirmatiile tale.

Citat:
Ca monah iti liseste familia, ca familist traiesti cu teama ca daruind un pic sotului, neglijezi credinta.
Daca iti lipseste familia ca si monah, probabil ai facut alegerea gresita.
Caz destul de rar, cred eu.

Cealalta varianta, iarasi gresita - daca postul este tinut cu buna intelegere intre soti, nu cred ca nici unul are de ce sa se teama.

Citat:
Este un chin continuu pentru toti. Cum o dai, nu este bine.
Da, aici iti dau dreptate, ar fi un chin daca ar incerca cineva sa traiasca dupa reglementarile extreme care exista doar in capul unora si pe care tu le iei drept bune, refuzand in numele lor ceea ce este bun si ce invata Biserica.

Citat:
Prin prisma acestor reguli nu poti fi fericit nici in familie si nici in credinta.
Daca te referi la cele de mai sus, ele exista doar in capul tau.

Cu ce nu esti de acord in definitiv?
Ca nu poti fi si calugar si casatorit?
Cu postul?
Cu abstinenta cea dimpreuna de acord?
Cu interdictia de a te opri la facerea de copii din comoditate?
Cu interdictia de a-ti omora copiii, nici macar sub pretextul de a avea copii prin astfel de metode reprobabile?

Citat:
Variantele puse de tine la sfarsit sunt scuza-ma...idioate.
Or fi, dar asta e realitatea ta curenta mai precis varianta b).
Spre a) nu cred ca ai sa te indrepti ca nu-ti sta in fire, probabil ai sa ramai la b), posibil c) avand in vedere literatura "teologica" la care te raportezi..

Citat:
Dar tu de fapt cum traiesti, sau cum ti-ai dori sa traiesti? Monah, sau casatorit si cat post si cand/cum sa-l tii? Cu copiii mi-ai raspuns deja.
Ti se pare ca drumul ales de tine este bun? Este alb negru, sau de mijloc?
Pai daca ai sa te obosesti sa citesti ce am scris pe topicul asta cred ca am spus destul de clar ce cred in chestiunea in discutie.

In rest, nu vad de ce te-ar interesa viata mea personala, ti-au dat altii destule exemple despre cum si-o traiesc pe a lor si ce fac, daca n-ai invatat nimic din asta si sustii in continuare absurditati, nu vad la ce te-ar ajuta si o confesiune din partea mea.

Last edited by AlinB; 14.05.2010 at 14:51:12.