Chipul Lui Dumnezeu imprimat in fapturile create este etern, deci nimic nu poate sa nimiceasca in mod compet existenta eterna, libertatea, ratiunea si sentimentele. Parintele Galeriu spunea ca nici macar ingerii decazuti nu pot sa faca numai si numai rau, adica sa fie prin excelenta rai desavarsiti, pentru ca Chipul Creatorului lor este imprimat pentru totdeauna in fiecare fiinta facuta dupa modelul divin. Deci binele se strecoara in raul comis de cei care se impotrivesc voii divine, fie ei ingeri sau oameni.
Daca unii oameni vor accepta de bunavoie acel semn al fiarei pe mana sau pe frunte, ei vor fi intr-adevar condamnati la o existenta departe de ceea ce Dumnezeu le-a pregatit, pentru care au fost chemati la viata. Dar si Iadul are multe nivele de rautate, ca sa ma exprim asa. Cei care au comis genocid nu vor avea parte de aceeasi stare ca si cei care au murit stapaniti de patimi ale simturilor - nu ar fi drept asa.
Asadar, cei insemnati pot inca sa faca binele in scurta viata care le-a mai ramas si vor ramane oameni pana la sfarsit. Deci ramane sa ne comportam cu ei ca atare, in legea iubirii; este Cine sa-i judece dupa mila si dreptatea Sa.
|