Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Ceea ce concludeam eu sunt extereme, dar asa spun toti (Sf.Parinti, par.Cleopa si altii ca dansul, preoti, voi aici). Si voi tot asta sustineti in fond.
|
Fals, ca de obicei crezi doar ce iti place sa crezi.
E adevarat ca anumiti parinti sustin ca abstinenta se impune in mod necesar in anumite zile, insa este un punct de vedere personal, canoanele nu cer asta, iar asta e un detaliu care se stabileste cu duhovnicul.
Acum este clar?
Citat:
2. In fond de ce nu-mi explici totusi de ce monahii trebuie sa nu aibe familie.
Care este explicatia. Cerinta este asta, dar de ce? Stii sa-mi spui?
Lepadare de lume. De ce? Ca nu poti fi a lui Dumnezeu altfel.
|
O postare mai incolo dupa ce afirmai lucrul asta am inteles ce ai vrut sa zici (cred).
Daca te referi la casatorie, mi se pare normal si cred ca si tie ca o data ce au ales calea asta nu se pot casatori.
Daca te referi la faptul ca ar trebui poate sa se certe cu toata familia care a avut-o pana atunci, nu cred ca e o virtute care sa o sustina cineva.
Daca familia lui (parinti, frati, surori) vor sa se certe cu el pentru ca a ales calea asta, cred ca este liber sa intoarca spatele scandalului.
Citat:
3. Sa te abtii de la copii este o decizie a doua persoane. Deci punctul 3 al tau inseamna incompatibilitate cu familia daca sotul/sotia nu este de acord cu aceasta abstinenta, sau dimpotriva vrea abstinenta.
|
Pai daca unul vrea ceva si celalalt opusul, mai ales intr-o chestiune atat de importanta, cred ca e o problema nu?
In rest, nu inteleg unde bati.
Citat:
4. Da si punctul 4, acela mult discutat de noi pe alt fir este tot incompatibilitate credinta/familie. Daca vrei si copil si nu poti decat cu ajutorul medicinii, esti impotriva credintei, daca nu, se rupe familia (in multe cazuri).
|
Chiar nu stiu daca
minti intentionat sau
ai pierdut complet controlul asupra acestui aspect, adica a devenit un gest involuntar ca si respiratia.
In orice caz, comportamentul asta al tau nu era greu de intrevazut, de aceea am dat intotdeuna link -uri spre
discutiile despre acest aspect, care nu se rezuma la a fi impotriva medicinii asa cum ai scris mai sus (minciuna crasa) ci
impotriva fertilizarii in vitro care nu este doar medicina, ci o
medicina imorala din punct de vedere crestin daca se ajunge la uciderea embrionilor - exact ca si in cazul unui avort, aspect cu care
"crestinismul" tau se pare ca nu are nici o problema, deoarece ai gasit o formula care sa faca din negru - alb:
"Un embrion intr-un vas nu inseamna viata (inca)[b] Aici se cearta medicii cu teologii. Aici este conflictul."
Deci draga Sofia, teologii nu se cearta cu medicii. Biserica are deja un punct de vedere, ca medicii fara Dumnezeu nu-l accepta sau unii "credinciosi", e alta chestiune.
Citat:
Drum de mijloc ar fi asa (si cred ca am mai spus-o):
- te rogi, sa mergi la biserica etc., deci credinta dar...
- postul atunci cand poti si cu acordul sotului, si nu in zile si la alimente indicate in canoane
- sa poti sa folosesti anumite ajutoare ca sa ai copii
- ca sa nu ai copii - aici nu stiu, ma abtin
Atat. Asta se cheama sa fii credincios si casatorit.
Este asa rau?
|
1. Postul alimentar este canonic, adica obligatoriu, in zilele si la alimentele indicate. Exceptii - cu binecuvantarea duhovnicului.
2. Postul de la relatiile trupesti, pana la proba contrarie, inclin sa cred ca nu este obligatoriu dar este recomandat. Detaliile se stabilesc la fel, cu duhovnicul.
El poate sa-l faca obligatoriu ca si canon.
Cei care cresc duhovniceste ajung fara doar si poate sa opteze voluntar pentru el.
3. Poti sa folosesti ORICE ajutoare ca sa ai copii atat timp cat nu sunt in conflict cu invatatura Bisericii. Adica: vrajitoare, formule magice, fertilizare in vitro cu uciderea embrionilor neimplantati.
E ok asa?
Citat:
Dar voi si teologii spun ca daca vrei asa ceva nu esti crestin adevarat.
|
Cred ca am lamurit mai sus aceste aspecte, daca ai altele care le consideri discutabile, ascult.
Citat:
Si da, mergand mai departe nu cred ca este nevoie de monahism si izolare in credinta.
|
Pentru unii este nevoie, dar se pare ca acei oameni sunt dincolo de capacitatea ta de intelegere desi deschisesei la un moment dat parca un topic in care spuneai ca i-ai intelege totusi..