Mirean mi-a atras atentia la limbaj, inca odata imi cer iertare si lui iosif. N-as vrea sa fiu si eu rautacios, ma bucur ca totusi cineva imi intelege "frustarile". Nu am gasit insa deloc potrivit sa citesc ca "biserica" nu face nimic, caci astfel de acuzatii de pe margine fac toti necredinciosii. Biserica suntem noi, cu totii, si fiecare putem influenta in rau sau bine pe cei din jur. Dar grav este sa consideri ca "biserica" are nevoie de o "strategie" de atragere a tinerilor, ceva in genul protestantilor sau chiar al sectantilor, pentru ca nu? ... au priza la public. Cred ca agitatia aceasta si crearea impresiei ca alte "biserici" ne-o iau inainte, tradeaza lipsa de intelegere a ortodoxiei si personal o consider total daunatoare. Vor fi dintotdeauna oameni dispusi sa se indrepte spre mesajele atragatoare, chiar daca sunt ridicol de superficiale. Undeva mai inainte am citit o idee potrivita care cumva lumineaza problema: nu va folosi sa aducem in biserica tineri cu cercei in nas si capete de mort pe bluze, caci nu numai ca ei nu se vor folosi dar vom sminti si pe ceilalti. Intai cred ca ortodoxia trebuie sa-si pastreze mesajul nealterat, caci bogatia spirituala si duhovniceasca este cel mai bun mesaj; cine va dori sa soarba din izvorul vietii o va face oricum. "Strategiile" de orice natura, pun la indoiala insasi credibilitatea ortodoxiei ca singura pastratoare a credintei adevarate si mantuitoare. Tocmai aici este pericolul, caci din dorinta de a atrage, biserica apuseana a adus innoiri si adaugiri nepermise care au saracit spiritual comunitatile catolice, "adaptandu-se" permanent vremurilor. Mesajul si chemarea Domnului insa strabate veacurile si ramane la fel de vie si adevarata in ciuda indepartarii de buna-voie a omului modern de Dumnezeu. Inca odata, biserica suntem noi, preotii pot sluji cu bisericile goale daca noi nu vom participa, dar indemnul de a intra si a deveni membru activ al unei comunitati crestine, este intotdeauna unul interior, nascut in inima omului. Ortodoxia nu a facut niciodata prozelitism si ar fi o greseala. Credinta cea adevarata se naste in sufletul omului din dorinta curata de apropiere fata de Dumnezeu iar nu prin indemn din exterior. Mesajul cel bun al ortodoxiei va ajunge unde trebuie, la fiecare, mai ales prin exemplul personal al unei vieti curate din partea crestinilor, si cu ajutorul lui Dumnezeu care nu va lasa Biserica Ortodoxa.
Pentru aceasta m-am simtit "frustrat", caci vad mult zel dar putina adancime, si multa graba in a judeca situatii care depasesc cu mult posibilitatile noastre de patrundere. iosif a primi raspunsurile cuvenite chiar la inceputul topicului, dar neluand in seama aduce mai multa sminteala si se aseamana celor pe care el ii lauda.
De este bine intentionat sa invete si rabdarea si smerenia si mai ales sa cugete cu grija daca "strategia" protestantilor le va ajuta acelora.
Mirean, daca am gresit in limbajul meu imi cer iertare, dar voi imi intelegeti "frustrarile". Crestine sa ma ierti, inca nu am deprins savoarea limbajului in zeflemea.
Liviu
|