Eu nu inteleg de ce oamenii se tem atat de metode? Chiar nu intelegem? Iisus a folosit metode specifice de comunicare!!!! Cu oamenii simpli a vorbit simplu, cu Nicodim a vorbit in alt mod, cu apostolii in alt fel. De ce nu pricepem ca metoda face parte din mesajul Evangheliei? Sf. Ap. Pavel are atatea moduri de a comunica mesajul scripturistic!!
De ce ne tot speriem atat cand auzim ca e nevoie de o strategie, de o metoda??? Atata vreme cat aceasta metoda, strategie este in deplin acord cu invatatura ortodoxa nu are absolut nimic rau, dimpotriva este chiar necesara. A avea o strategie de comunicare nu este absolut deloc incompatibil cu Ortodoxia.
Cred ca multi dintre cei care intr-adevar pretuiesc Ortodoxia si o inteleg, din prea multa teama de a nu pierde ceva din ea, o ingroapa oarecum precum talantul din pamant. Sa nu uitam ca Hristos nu sta doar in Biserica, El este la propovaduire si daca nu ne punem noi la dispozitie, va lucra prin altii.Am suficiente experiente de genul acesta. Dumnezeu mi-a aratat de multe ori ca poate lucra chiar si prin oamenii care nu cunosc atat de bine Ortodoxia.
Ortodoxia se propovaduieste nu se tine in cutie frumoasa, ci se scoate afara si trebuie propovaduita prin toate mijloacele disponibile. Problema noastra a romanilor in general este lipsa de organizare, de aici dezastrul in care traim. Sa nu credem ca Biserica nu este afectata de aceasta lipsa de sistematizare, de strategii si metode.
Noi suntem Biserica, noi trebuie sa incepem sa facem ceva, dar asta nu inseamna sa stam cu ochii inchisi.
Cadem insa intr-o extrema teribila....credem ca Dumnezeu o sa faca propovaduirea in locul nostru. Ne inselam amarnic, pentru ca propovaduirea este datoria noastra care vine din credinta, din apartenta la Trupul Bisericii. Vor fi multi care vor lasa Ortodoxia, care vor neglija Biserica. Dumnezeu nu ii va lasa pe cei care raman intru El, adica acea turma mica, acea Biserica credincioasa Lui.
Lucrurile nu sunt asa de simple. Nu aruncam spre Dumnezeu datoriile pe care noi trebuie sa le implinim. Suntem lucratori impreuna ai Imparatiei Sale, in baza preotiei universale. Dumnezeu nu le face pe toate in locul nostru, ci noi le facem impreuna cu EL. Iar El ne-a invatat sa fim intelepti precum serpii si nevinovati precum porumbeii. Intelepciuea presupune metode, strategii, etc. Ne speriem de niste termeni fara a cunoaste valoare si eficienta lor in practica.
Liviu, imi pare rau pentru modul tau de exprimare.
|