Subiect: CAZUL TANACU
View Single Post
Vechi 25.04.2007, 12:27:19
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

De vorba cu parintele Proclu despre cazul Tanacu
„Parinte ati auzit de condamnarea Parintelui Daniel de la Tanacu. Cum credeti ca va afecta poporul roman aceasta marsava nedreptate?
Daniel il cheama? Ia te uite, ca pe cel de la Mitropolia Moldovei. Poate o s-ajunga si el tot un ierarh.
Ce ierarh, Parinte? C-a fost caterisit.
Vezi-ti de treaba, ca nu se leaga nica, nu se prinde legatura lor. O turnat cununi pe capul lui.
Dar de ce s-au intamplat toate aceste lucruri rusinoase pentru poporul roman?
Pentru ca este multa rautate. Ce, era pe vremea lu’ Parintele Paisie si Parintele Cleopa asa ceva? Mi-aduc aminte cum o saptamana a tinut-o pe una demonizata nemancata si n-a patit nimic; numai c-o iesit demonul din ea. Dar n-o mancat nici Părintele Paisie, nici Parintele Cleopa si o pus toata obstea la rugaciune o luna de zile. Tot asa, pentru ca n-ai cum altfel, o fost legata de maini si de picioare si i se facea de trei ori pe zi sfantul maslu. Saracu Parintele Cleopa, trebuia sa-l ia si pe el la puscarie. Dar sa stiti ca Parintele Paisie nu le facea pe toate sanatoase, ci numai pe acelea care aveau inceput de pocainta si adormeau cu mintea din rugaciune. Dar adevarul e ca lumea are pacate grele si Dumnezeu vrea sa-i curete prin necazuri. Mai ales, pe cei alesi ai lui, nu-i lasa prea mult in odihna. Ca noi, amu, numa prin necazuri ne mantuim si asta este mila lui Dumnezeu fata de noi. Asa vom capata mantuirea, prin mila. Uneori da Dumnezeu necazuri asupra celor drepti, ca sa ierte si pe pacatosi. Dar, vai de mine, sa nu dorim raul altuia. Macar atata sa mai facem si noi, sa nu facem rau altuia.
Dar credeti ca Parintele Daniel a gresit cu ceva?
Ce-i drept Parintele Cleopa spunea sa ai viata Sf. Vasile ca sa poti sa scoti pe draci din om. Dar acest parinte n-o avut nici un gand rau, o avut in gand s-o ajute pe sora aceea. El si-a facut mila cu ea, ca cine sta cu un demonizat in casa? Te ia spaima numai cand te uiti de la distanta, darmite sa o mai si tii, sa-i mai faci rugaciuni, s-o ingrijesti. N-o murit ea de foame, vezi-ti de treaba. A ridicat-o Dumnezeu sa nu mai greseasca.
Cum poate poporul roman sa-si rascumpere aceasta greseala?
Da, asta inseamna ca romanii nu-s uniti si nu-i mai intereseaza nica de Biserica. E de plans, e de plans Biserica. Toata aceasta lucratură a fost ca sa fie hulita Biserica lui Hristos, prin acel episcop care nu si-a dat seama, saracu, ce face. Amu, PATRIARHUL SI PREASFINTITII TREBUIE SA SE RIDICE SA-I IA APARAREA SI SA-I SCOATA LA LIBERTATE, CA DACA NU – O SA-I DOARA CAPUL. N-AU PE DUMNEZEU, ASTA E, SI O SA VINA PEDEAPSA LUI DUMNEZEU PESTE NOI. DAR CE SA MAI ZIC EU, E VEACUL DE PE URMA, DRAGII MEI. BISERICA E DE PLANS, NIMENI NU MAI IA APARAREA LA ADEVAR. E O RASCOALA IMPOTRIVA BISERICII SI ARE SI BISERICA POLITICIENII EI, NU NUMAI PARLAMENTUL. LA SIHLA, O VENIT ODATA NISTE PERSOANE DUBIOASE, CU FESURI APROAPE CA LA CALUGARI, CA SA SPIONEZE EI SITUATIA PE ACOLO. SI A ZIS UN PARINTE IMBUNATATIT: „AISTEA NU-S AI LUI DUMNEZEU CA N-AU FESURILE IN INIMA; CA AI LUMII AU NUMAI-N CAP, DA-N INIMA NICA. ASA SI CU OAMENII BISERICII – SUNT AI LUI DUMNEZEU DACA AU FESURILE SI ENGOLPIOANELE IN INIMA.
Si ce sa facem noi acum?
Nu trebuie sa deznadajduim. E o greseala mare din partea Bisericii; s-a lepadat de adevar. Si uite asa maine poimaine o sa scoata si moliftele Sfantului Vasile si alte randuieli din cartile bisericesti si tot asa pana desfiinteaza Biserica. Dar sa nu deznadajduim, ca Dumnezeu vede tot ce se intampla si eu asa stiu de la un Sfant Parinte – ca in ziua cand te va napastui cineva si nu te vei razbuna, cu cununa de mucenic te vei incununa. Au mai fost lucruri de aistea in istoria Bisericii. S-a mai intamplat si la Sfintii Parinti. Nu stiti povestea aceea, cand un parinte imbunatatit, nu mai stiu din ce manastire, a fost invinuit pe nedrept de fratii lui ca a furat vasele Bisericii, vase cu podoabe foarte scumpe. Si l-au dat si aceea, din atata ura, pe mana autoritatilor, pana l-au omorat. Si s-a descoperit apoi ca avea sfinte moaste care faceau minuni si nu mai stiau fratii, care mai de care, sa ia cate o particica, de blagoslovenie, din trupul celui prigonit pe nedrept.”
Martie 2007