View Single Post
Vechi 18.05.2010, 11:47:16
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Nu, nu indraznesc sa contest sfintenia Sfintilor Parinti, doar detasez unele idei exprimate de acestea, dupa putinta intelegerii proprii. Ii respect, dar nu consider ca religia ma obliga la asimilarea integrala a scrierilor acestora, pe premiza ca sunt obligatoriu un tot adevarat.
Trebuie sa aducem in vedere si societatea de astazi, neaparat, care, cu bucurie spun ca ceea ce a lasat Insusi Dumnezeu pe pamant, nu o contesta, ceea ce a last Dumnezeu pe pamant nu se demodeaza...dar multe dintre scrierile cu care ne-am desprins nu au legatura cu acestea.
Daca unele scrieri si opinii nu le consider vrednice de o credinta viabila, asta nu inseamna ca nu respect pe cel care le-a emis, dar nici nu le consider batute in cuie si obligatoriu de luat in consideratie cu un stil robotizat de insusire exterioara. Mi-a daruit Dumnezeu rationament si constiinta, astfel imi permit sa consider viata si religia asa cum pot si cum o inteleg, restul dupa Voia Lui Dumnezeu. Tocmai de aceia ma judeca intr-un mod individual, pentru ca trebuie sa-mi asum aces dar care mi s-a oferit, rationamentul si discernamantul.
Ma inchin la Sfintii parinti, ii respect, dar las loc pentru alte consideratii atunci cand nu-mi regasesc principiile in gandurile acestora, chiar daca sunt legate de credinta. Iar pe cele care imi dau speranta Iubirii si linistii divine le aprob si le ascult cu drag. Exact ca in viata !
Da, multe pacate sunt inventii ale omului, dar, daca citesti din aceleasi canoane, eu, cel putin am regasit si pacate considerate de biserica, care contesat Insasi Voia Lui Dumnezeu....unele tin de pizma si rautate, discriminare si ura ( cum sunt cele legate de eretici, calugarii prigoniti de societate, intelegerea credintei fiecarui individ dupa propria putinta si viata, etc)
EU, NU AM SA CONSIDER NICIODATA CALUGARIA CA FIIND O LEGE A LUI DUMNEZEU !...ci a omului, de aceia nu trebuie sa conditioneze mantuirea, sub nici un chip. Pentru mine, acest aspect legat de ortodoxie ramane veriga slaba a acesteia,fiindca presupune multa eroare in sensul real al credintei.( ma refer la toate aspectele ei concrete, existente).
Am mai spus si nu am gasit nici un raspun logic si nici plin de duh;
-daca ucizi pe cineva, primesti canon de pocainta 8-15 ani de zile, dupa care esti impartasit...
-daca preacurvesti sau te prostituezi, primesti canon de pocainta 8-10 ani, dupa care primesti impartasanie...
-daca faci avorturi, primesti canon de pocainta 7-10 ani, dupa care te impartasesti...
-daca savarsesti incest , ori acte homosexuale, ori pedofilie, ori zoofilie, etc, primesti canon de pocainta pana in zece ani de zile, dupa care te impartasesti. Daca-ti faci canonul sarguincios, ti se diminueaza mult perioada.
-daca urasti...din pacate nu prea primesti canon, fiindca aceasta latura capata trasaturi foarte diferite .
-DAR, DACA AI FOST CALUGAR SI AI PLECAT DIN MANASTIRE, NU AI AVUT ALTA FEMEIE ( SAU BARBAT ) DECAT PE CEA CU CARE TE CASATORESTI IN SOCIETATEA LAICA, NU AI FACUT AVORTURI, NU AI PREACURVIT, TRAIESTI SI MUNCESTI CINSTIT, NU AI UCIS SI ALTE BAZACONII IMPOTRIVA DUHULUI SFANT.........NU ESTI IMPARTASIT NICIODATA ( asa spun " sfintele " canoane), PANA PE PATUL DE MOARTE .( decat daca-i dai un sut in fund partenerei si, eventual copiilor, si te pocaiesti...cica, mergand inapoi la manastire ). Traiesti si necununat toata viata, fiindca biserica te forteaza prin canoane. Asta nu este dreptate, asta este necredinta si salbaticie lipsita de etica.
UNDE ESTE LOGICA IN ACEASTA AFIRMATIE ? UNDE ESTE CREDINTA, UNDE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU ?...ce-nseamna ortodoxia, pana la urma ?
Sa nu fim subiectivi si limitati si sa tinem cont ca plecarea dintr-o manastire, de regula se realizeaza datorita anumitor factori, mai mult sau mai putin importanti.
Oricum, raman la ideea ca suntem niste crestini...dar, de multe ori niste crestini ipocriti si mandri care indraznim sa-L sfidam pe Insusi Dumnezeu, in virtutea Caruia pretindem ca facem aceste legi.

Last edited by ory; 18.05.2010 at 12:10:35.
Reply With Quote