A dat Dumnezeu ca in clasele III-VIII sa avem si noi o super profesoara de religie, sotie de preot, foarte moderna in atitudine. Ne-a pus sa citim Biblia, am facut cu ea toate pildele din NT, ne-a pus sa invatam pe de rost Tatal nostru, Psalmul 50, Fericirile, Crezul, cele 10 porunci, Cuvine-se cu adevarat si cate si mai cate. Mi-aduc aminte cati dintre colegii mei au luat note mici la psalmul 50, pentru ca nu reusisera sa il invete pe tot. Eram in clasa a cincea sau a sasea. Deja intr-a saptea, faceam referate despre primul sinod ecumenic. Mi-aduc aminte ca o fata imprumutase toate cele 4 carti referitoare la acest subiect de la biblioteca scolii (in conditiile in care se putea imprumuta maximum 3!) si nu le inapoiase decat dupa ce predase referatul. A fost chiar huiduita de ceilalti, care contau numai pe biblioteca scolii si care ramasesera fara materiale pentru referat! Orele acestea de religie au fost intr-adevar definitorii pentru experienta mea duhovniceasca. in clasele I si II, am avut un tanar absolvent de teologie, foarte dragut, ne dadea note mari, ne-a dus odata la biserica sa ne impartasim... si imi aduc aminte cat de emotionati erau colegii mei care nu mai mai avusesera aceasta experienta, se straduiau toti sa intre in rand si sa nu faca galagie! :) De la el pastrez pana in ziua de azi un crucifix frumos pictat. Pe spate am scris eu cu creionul, acum vreo 15 ani, "de la prof. Stefan".
Dar la liceu... liceu elitist... dezastru total! Nu spun nimic ca sa nu smintesc pe nimeni si ma gandesc ca, totusi, poate nu toti colegii mei au receptat astfel ora respectiva, din simplul fapt ca nu avusesera in generala un profesor de religie asa cum se cuvine. Ma minunez insa ca acum, la master, aflu niste lucruri extraordinare despre ortodoxie in cadrul altor cursuri, care, la prima vedere, nu au nimic in comun cu religia, si continui sa ma imbogatesc... La un asemenea curs, avem in bibliografie cativa Sfinti Parinti ai Bisericii, parintele Staniloae.... De abia astept sa citesc.
Si eu sunt pentru profesori buni de religie! E inadmisibil ca un om credincios, cu simtul datoriei, sa faca altceva decat religie la ora! Oricat de mic ar fi salariul si oricat de proaste ar fi conditiile! Poate ca ar fi bine si ca preotii sa fie lasati sa isi suplimenteze veniturile predand ore de religie. Am avea un curs de religie mai de calitate. Iar parintii ar trebui sa isi invete copiii cum sa fie crestini. Dar ce te faci cand nici parintii nu stiu? De aceea trebuie sa ne facem toti datoria cum se cuvine, acolo unde suntem.