I once was lost but now am found,Was blind, but now I see.
Desi nu suntem intr-o agora va las un text ce poate fi tratat pe sistem agora(intr-un fel)
ATENTIE! Acest text este un citat. Daca este ceva gresit in el>corectati.Daca este ceva eronat dpdv teologic>argumentati pt ca nimeni(!) sa nu persiste in eroare.Daca vreti sa dati vina pe mine pt orice alt aspect in afara ca l-am citat>take a break.Ma intereseaza in special punctul de vedere ortodox dar cred ca se poate pronunta toata lumea.Am observat ca pe acest forum sunt oameni cu solide cunostiinte teologice si prin urmare textul poate fi supus unei analize pertinente.Nu este un text perfect>reprezinta parerea autorului.Ref la citatele biblice>habar nu am ce versiune a Bibliei a folosit Mr.Little.Banuiesc ca nu una ortodoxa(de aceea am si solicitat sprijin ortodox pt verificare).Eu folosesc KJV asa ca verificarea mea nu stiu cata relevanta ar avea dpdv ortodox.Nu stiu multe date despre autor.Nu pot spune ca m-a preocupat in mod deosebit persoana sa.Precizez ca am citit multe alte argumente in favoarea/defavoarea celor spuse de Mr.Little.Azi am postat opinia sa.More to come :))Scopul postului:doresc sa aflu modul cum argumenteaza ortodocsii.
Daca vroiam sa ma paruiesc cu cineva acum eram membru Black Watch si nu postam pe aici.
NOTA:Il voi posta in 3 parti(sper sa nu fie mai multe) pt ca este destul de lung.Acestea fiind spuse>va multumesc anticipat pt opiniile dvs(daca va fi cineva interesat)
,,Dincolo de credința oarbă
Viața lui Iisus Hristos. A fost Fiul lui Dumnezeu? O scurtă analiză a vieții lui Iisus Hristos și vom vedea de ce credința în El nu este nicidecum credință oarbă...
De Paul E. Little
E cu neputință să știm în mod clar dacă există sau nu Dumnezeu și cum este El dacă El nu preia inițiativa să ni Se descopere. Trebuie să știm cum este El și ce fel de atitudine are față de noi. Hai să presupunem că am ști că există, dar că ar fi ca Hitler - capricios, crud, rău și plin de prejucăți. Ar fi o concluzie cu adevărat îngrozitoare, nu-i așa?
De aceea trebuie să scrutăm orizonturile istoriei și să vedem dacă există vreun indiciu legat de revelația lui Dumnezeu. Ei bine... există un indiciu precis. Într-un sătuc obscur din Palestina, în urmă cu aproape două mii de ani, S-a născut un Copil într-un grajd. De atunci și până în zilele noastre întreaga lume continuă să sărbătorească nașterea acestui Copil, pe nume Iisus Hristos.
A trăit în anonimat până la treizeci de ani, când a început o lucrare publică care a durat trei ani și care a fost menită a schimba mersul istoriei. Era o persoană bună și se spune despre El: „Oamenii de rând Îl ascultau bucuroși” și „El îi învăța ca unul care avea putere, nu cum îi învățau cărturarii lor” (Evanghelia după Matei 7:29).
Viața lui Iisus Hristos
În scurt timp s-a văzut totuși clar că Iisus făcea niște declarații șocante, de-a dreptul înfricoșătoare, despre Sine. A început să vorbească despre propria Persoană ca despre cineva mult mai mare decât un învățător sau un proroc de excepție: a început să spună deslușit că este Dumnezeu.
A pus identitatea Sa în centrul învățăturilor Sale. Întrebarea crucială pe care le-a pus-o celor ce Îl urmau a fost: „Cine ziceți că sunt?” Când Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: „Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!” (Evanghelia după Matei 16:15-16), Iisus nu a fost șocat, nici nu L-a mustrat. Dimpotrivă, l-a lăudat.
Iisus a declarat apoi fățiș același lucru, iar cei ce-L ascultau I-au înțeles pe deplin cuvintele. De aceea citim în Biblie: „Tocmai de aceea căutau și mai mult iudeii să-L omoare, nu numai fiindcă dezlega ziua sabatului, dar și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său și Se făcea astfel deopotrivă cu Dumnezeu” (Evanghelia după Ioan 5:18).
Altă dată Iisus a spus: „Eu și Tatăl una suntem.” Pe dată iudeii au vrut să-L omoare cu pietre. El i-a întrebat pentru care faptă bună vor să-L omoare. „Iudeii I-au răspuns: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă și pentru că Tu, care ești un om, Te faci Dumnezeu” (Evanghelia după Ioan 10:33).
Iisus a declarat că are calități pe care doar Dumnezeu le are. Când un bărbat paralizat care dorea să fie vindecat a fost adus prin acoperișul casei, Iisus i-a spus: „Fiule, păcatele îți sunt iertate.” Aceasta a provocat o mare tulburare printre conducătorii religioși, care-și spuneau în inima lor: „De ce vorbește astfel? Hulește! Cine poate ierta păcatele oamenilor, în afară de Dumnezeu?”
Într-unul din momentele de mare cumpănă, când însăși viața Îi era pusă în primejdie, marele preot L-a întrebat direct: Ești Tu, Hristosul, Fiul Celui binecuvântat?” „Iisus tăcea și nu răspundea nimic. Marele preot L-a întrebat iarăși și I-a zis: „Ești Tu, Hristosul, Fiul Celui binecuvântat?”
„Da, sunt,” i-a răspuns Iisus. „Și veți vedea pe Fiul omului șezând la dreapta puterii și venind pe norii cerului.” Atunci marele preot și-a rupt hainele și a zis: „Ce nevoie mai avem de martori? Ați auzit hula. Ce vi se pare?” Toți L-au osândit să fie pedepsit cu moartea" (Evanghelia după Marcu 14:61-64).
Legătura Sa cu Dumnezeu era atât de apropiată încât a considerat că atitudinea pe care cineva o are față de El, o are față de Dumnezeu. Așadar, cine-L cunoaste pe El Îl cunoaște pe Dumnezeu (Evanghelia după Ioan 8:19; 14:7). Cine-L vede pe El Îl vede pe Dumnezeu (12:45; 14:9). Cine crede în El credea în Dumnezeu (12:44; 14:1). Cine-L primește pe El Îl primește pe Dumnezeu (Evanghelia după Marcu 9:37). Cine-L urăște pe El Îl urăște pe Dumnezeu (Evanghelia după Ioan 15:23). Și cine-L onorează pe El Îl onorează pe Dumnezeu (5:23).
|