Multumesc, darius, pentru explicatie. Am avut si eu astfel de crize urmate de lesin. Mi-ai confirmat concluzia la care am ajuns si eu prin suferinta. Nimic nu e intamplator si nici lipsit de sens...trebuie doar sa-i cautam intelesul.
Sf. Augustin are in "Confesiuni" un capitol intitulat "Regimul si leacul alimentelor". Dar mai intai pomeneste de lacomie, ca fiind una din cele patru tulburari ale sufletului, alaturi de veselie, teama si tristete. Ii dau dreptate, caci de obicei o tulburare sufleteasca, ne face sa mancam in nestire, de parca am vrea sa umplem cu de-ale gurii un gol al sufletului. (Am citit undeva, ca "daca se aseaza un drac pe stomac, putem manca si un bivol si nu ne saturam". )
Apoi descrie lupta zilnica cu sine, caci foarte usor aluneca omul de la nevoia sa de hrana la desfatare, de la durere, sub forma de foame si sete, la placere.
Apoi Sf. Augustin face o trecere in revista a invataturilor primite de la Dumnezeu, din care enumar cateva:
-Tu m-ai invatat, ca sa ma apropii de mancare in asa fel incat sa le iau ca pe niste medicamente.
Recomanda de a manca cu masura: "Caci ceea ce este indeajuns pentru sanatate devine prea putin pentru desfatare". Si remarca in continuare: "si este deseori incert daca ingrijirea necesara trupului este aceea care solicita un ajutor in plus, ori daca nu, dimpotriva, inselaciunea imbibata de placere a poftei este aceea care cere pe ascuns un adaos. Cat se mai veseleste nefericitul meu suflet in fata acestei incertitudini si, raportandu-se la ea isi pregateste apararea dezvinovatirii si se bucura de faptul ca apare prea limpede ce anume este suficient pentru pastrarea sanatatii si ce nu este suficient, pentru ca, dupa dobandirea acesteia, problema placerii sa treaca pe planul secund."
Citesc cu mare placere aceste confesiuni, caci sfantul se prezinta pe sine cu aceleasi probleme ca si oricare alt om, dar spre deosebire de altii, el constientizeaza absolut tot ce i se intampla, reusind sa invinga ispitele de orice fel. Este un foate bun exemplu pentru mine, pentru noi. Cartea a aparut la Editura Humanitas.
|