sa rezumam
Eu nu vad de ce ar fi ipocrit in atitudinea catolica asupra anticonceptiei naturale.
Pentru ca aceasta nu este sigura, sau in fine, este mai putin sigura decat anticonceptionalele chimice, si presupune si infranare (adica factorul infranare este un efort ascetic) - adica cuplul ramane totusi deschis vietii si face si un efort, o infranare (de care se stie ca este importanta in casatorie, mai ales ca la ei nu mai exista post conjugal in rest).
Repet, sunt de acord ca in principiu un cuplu crestin trebuie sa ramana deschis vietii, dar ce spun eu este ca exista situatii in care anticonceptia este solutia cea mai buna, mai ales dupa ce ai avut deja un numar de copii. In cazul bolilor, al lipsei de acord intre parteneri (caci copiii se fac in cuplu), al unei chemioterapii (care strica structura genetica a spermatozoizilor deci copiii risca sa fie handicapati pe timpul tratamentului). Mai este si ce ziceam cativa dintre noi, ca este important sa ne cunoastem limitele si sa nu avem mai multi copii decat putem duce.
Deci, rezumand, ce ramane unui cuplu intr-unul din aceste situatii ca solutie?
- abstinenta totala - este incompatibila cu viata unui cuplu, in majoritatea cazurilor (exceptia confirma regula)
- abstinenta partiala (metodele (naturale', de calendar, simptotermice) - ideale, pentru ca nu implica nici un fel de risc de avort si impun cuplului si o discipilna care face bine si ii intareste; insa: nu este buna pentru femei care au ciclu neregulat (vezi marturia de mai sus), si pentru cupluri in care barbatul este nestapanit si nu accepta sa respecte calendarul (in viata sigur ca nu stim cine, dar am intalnit in carti)
- prezervativul - este neabortiv, dar este destul de artificial si unele cupluri nu ii suporta intruzia in viata lor intima. NB este mai putin sigur decat anticonceptionalele.
- anticonceptionalele chimice - da, Alin, stiu ca ramane totusi un semn de intrebare si desi nu recunosteam mai sus, intr-adevar, problema ramane atata timp cat nu s-a demonstrat ca nu au acest efect abortiv fie el cat de rar. Nu sunt de acord cu felul drastic si implicatiile lui in care spui asta, dar nu pot zice ca nu recunosc ca ramane o problema. Deschisa. Dupa parerea mea, iarasi, raman destule dubii si ca sa nu condamnam pe cei care aleg aceasta cale de contraceptie. Am sa revin.
- steriletul - inacceptabil deoarece prin definite impiedica nidarea deci provoaca avort.
Or mai fi si altele, dar astea sunt principalele.