216. “Fenomenul PUCIOASA” văzut de artistul plastic Marian Zidaru (I)
216. “Fenomenul PUCIOASA” văzut de artistul plastic Marian Zidaru (I)
(Interviu luat artistului în anul 1992, luna noiembrie, în urma expoziției sale “Noul Ierusalim” de la Galeria Simeza din Capitală.
Cu această ocazie, artiștii Victoria și Marian Zidaru au afirmat că au avut experiența Revelației Duhului Sfânt, care a motivat prezența lor la această expoziție ca un prilej de a mărturisi și a propovădui tuturor chemarea la comuniune cu cei care au gustat părtășia acestei revelații.
Observațiile din paranteze aparțin autoarei acestui articol.)
Reporter: În primul rând vă rugăm să faceți o mică prezentare a expoziției de față.
Marian Zidaru: Este o expoziție care încearcă să lămurească relația directă dintre artă și divinitate.
(Observația 1: M.Z. teoretizează încercând să apropie forțat două entități care îi sunt lui foarte dragi: Divinitatea și arta. Realitatea este că între artă și Divinitate nu există absolut nici o legătură directă, în afară de efortul pe care îl face uneori arta de a copia Divinitatea – deși arta modernă nu mai copiază de mult Divinitatea, considerând că s-a maturizat îndeajuns, ca să creeze și să inventeze singură. Arta este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Pe de o parte, ea urmărește să comunice semenilor un sentiment, o idee, o senzație sau o trăire personală, specifică ființei umane. Pe de altă parte, arta este pentru om o formă de completare a actului cunoașterii [cunoașterea artistică]. Dumnezeu nu comunică prin artă, ci prin cuvânt, iar creația sa este consecutivă cuvântului Său: „Și a zis Dumnezeu: "Să fie lumină! Și a fost lumină.” – Facerea 1,3. Singura „creație artistică” a lui Dumnezeu ar putea fi considerată ființa umană, căci pe Adam l-a plămădit Dumnezeu „cu mâinile Lui”, dar aceasta este o excepție motivată, care nu-L face neapărat pe Dumnezeu un „Artist” printre artiști. Arta este deci specifică omului, în pasiunea și efortul lui de a-L copia pe Creator. Omul spune în sinea lui: Dacă Ziditorul a făcut lucruri atât de frumoase în natură, de ce n-aș putea face și eu? Dar, întrucât el nu le poate face la fel, prin cuvânt poruncitor, începe să reproducă stângaci cu mâinile ceea ce vede: peisaje, plante, animale, fețe de oameni, etc. După ce se satură de a copia natura, începe să inventeze și astfel descoperă arta abstractă. Dar Divinitatea nu face artă. Ea creează pur și simplu, odată pentru totdeauna, apoi Își susține creația Sa în viață, prin pronia divină. Dumnezeu le-a făcut pe toate bune foarte de la început și nu are nevoie de retușări ale creației Sale, nici de reproduceri stângace.)
Arta, fiind o formă de manifestare a lui Dumnezeu, are datoria să fie purtătoare de cuvânt a lui Dumnezeu.
(Observația 2: M.Z. sugerează că, la nevoie, Dumnezeu S-ar putea oricând exprima prin artă, și chiar o face, deci a ajuns și El oarecum la nevoie. Dacă s-ar putea admite o oarecare legătură indirectă și univocă între arta omului și Divinitate, în sensul că, în perioada copilăriei ei, arta copia Divinitatea, este imposibil să admitem că Dumnezeu, epuizând mijloacele Sale de a fi convingător, apelează in extremis la artă, ca să-l convingă pe om că are niște datorii față de sine, față de semeni, față de natură și față de Dumnezeu. Or, Zidaru vrea să introducă un concept nou, revoluționar, în teologie și în religie: Dumnezeu are nevoie acum, la sfârșit de timp, de artă, pentru a comunica cu omul, căci cuvântul Lui nu mai este de ajuns. În concepția lui M.Z., versetul biblic care spune că pietrele vor striga [“Și El, răspunzând, a zis: Zic vouă: Dacă vor tăcea aceștia, pietrele vor striga.” – Luca 19,40] trebuie înțeles că “sculpturile din piatră, făcute de artiștii creștini, vor striga la oameni ca să-i trezească la credință”. Dar Zidaru n-a inventat el această “concepție artistică” despre propovăduire, prin sculpturi în piatră sau în lemn. El a preluat pur și simplu o “proorocie de-a Verginicăi”, pe care apoi s-a străduit să o pună și în practică: “Astăzi vorbește Domnul cu omul, și mai târziu vor vorbi pietrele și lemnele și te vei îngrozi, că nu vei ști ce înseamnă această zi care vorbește prin piatră și prin lemne.” [Citat din Cuvântul Pucios, de la data de 25-03-1978]. Verginica a repetat “proorocia” și la puțin timp înainte de a muri: “... O, iubite fiu din vremea de astăzi, întoarce-te la începutul legii lui Dumnezeu [...] pentru că mult s-a grăit și mult am trimis acest cuvânt în fața voastră, că nici un profet nu a primit cât ați primit voi astăzi, și iată că Domnul dacă nu va reuși cu voi, pietrele vor rosti contra voastră” [Citat din Cuvântul Pucios, de la data de 15-01-1980]. Când Marian Zidaru a început să sculpteze pietre și lemne, așa cum îi cereau proorociile Verginicăi [dar și nevoile financiare tot mai mari ale obștei condusă cu mână de fier de Mihaela], a venit și Mihaela cu o “proorocie” care confirma că sculpturile lui Marian, lemnele și pietrele, “vorbeau” în numele “Domnului”, propovăduind întregii lumi “Cuvântul de la Pucioasa”: “Pace vouă! Și vom sta la masă cu cerul în ziua aceasta de praznic ceresc, căci sfântul și marele Haralambie se bucură cu voi și face biruință mare pentru voi și va lucra prin voi minuni mai mari decât oricând, căci iată, pietrele vorbesc și munții mărturisesc și înălțimile se pleacă la glasul Domnului Iisus Hristos. Amin.” [Citat din Cuvântul Pucios, de la data de 23-09-1992]. Pietrele n-au fost însă totdeauna docile și mărturisitoare ale “lucrării”. Ba, chiar s-au întors împotriva Noului Ierusalim de la Pucioasa. Când arhiereul Irineu, cel care era numit de ei cândva “martorul cel credincios”, s-a lepădat de pucioși, aceștia l-au acuzat că a luat pietre în mâini cu care a lovit în “lucrare”, făcând-o “sectă rea”. În ripostă, pucioșii nu recunosc că sunt sectă și îi aruncă lui Irineu în față cuvinte aspre, copiate din Biblie: “Înapoia mea, satano!”: “Eu rostesc lucrare de Duh Sfânt peste tine, Israele nou, Israele român. [...] Să nu te superi, tată, pe cel ce-l vezi că aruncă cu pietre în tine, căci pietrele din mâna lui nu le-a luat cu inima lui. Iată, a venit vremea să-l vezi pe cel ce este numit martorul Meu în mijlocul bisericii lumii că dă cu pietre în tine. Nu te supăra pe el, nu te supăra pe nimeni, tată. Era scris în cartea Mea de azi și trebuia să se vadă împlinit acest cuvânt. Este scris în carte că "păstorii de azi vor face dosare și vor duce în judecată oițele Mele cele bune zicându-le „sectă rea“". Nu te nedumeri dacă chiar prin mânuța și prin gurița aceluiași martor se rostesc aceste cuvinte spuse de Mine din vreme, că Eu am spus să te ridici și să spui: „Înapoia mea, satano, căci aceste cuvinte sunt satane!“. Tu ești poporul Meu, nu ești sectă, iar aceste cuvinte sunt satane, și tu să spui: „Înapoia mea, satano!“. Așa să spui acestor vorbe lumești, și să nu faci altfel ca să te descurajezi pe drumul tău cu Mine.” [Citat din Cuvântul Pucios, de la data de 11-06-1995])
|