216. “Fenomenul PUCIOASA” văzut de artistul plastic Marian Zidaru (VI)
216. “Fenomenul PUCIOASA” văzut de artistul plastic Marian Zidaru (VI)
Reporter: Cum vă explicați reținerea unor teologi, care nu sunt prea dispuși să vadă o altă formă de manifestare a lui Dumnezeu afară de cea în Biserică?
Marian Zidaru: Foarte simplu. Dacă vom citi hrisovul care a fost îngropat sub piatra de temelie vom găsi răspunsul. În acest hrisov se spune așa:
“Condițiile de viețuire în acest loc sunt:
– să păzească și să păstreze curățenia trupească, dimpreună cu puritatea simțurilor;
– să se oprească de la mâncare a orice fel de carne afară de pește, de la băutură alcoolică de orice fel, în afară de vinul din strugurii viței-de-vie, de la droguri de orice fel;
– să respecte ținuta portului creștinesc după rânduiala sfintei Scripturi;
– să păzească rânduiala celor trei zile de post din săptămână, luni, miercuri și vineri, în afară de perioadele de post stabilite de biserică, fără untdelemn și vin, exceptând zilele în care sunt dezlegate acestea;
– să respecte legea canonică bisericească în stilul românesc și ortodox străvechi;
– să primească sfânta Împărtășanie cât mai des, după cuvenita pregătire.”
În aceste șase condiții stă refuzul multor preoți de a recunoaște că aici este Dumnezeu. De-a lungul timpului s-au făcut dezlegări nebinecuvântate de Dumnezeu, din canoanele Sfinților Părinți. Aceste patimi, care tronează astăzi în mai toate altarele bisericilor noastre, îi fac pe preoți să se teamă de faptul că aici ar putea fi Dumnezeu.
(Observația 19: Nici măcar pucioșii nu respectă ad litteram rânduielile hrisovului. Deși acolo se specifică în mod limpede un număr limitat de restricții, reamintindu-se că mâncarea de pește este admisă creștinilor, liderii pucioși au introdus câțiva ani mai târziu și această restricție absolută, alături de altele: interzicerea sării, a măslinelor, a mersului femeii pe bicicletă, a suirii femeii la volan, etc.)
Reporter: Deci nu este o reținere atât teologică, cât o reținere morală?
Marian Zidaru: Bineînțeles! Cel puțin așa simt eu. Pentru că cel care încearcă să viețuiască în acest fel se hrănește din același Duh care a coborât “Cuvântul”. Mărturisesc despre acest loc ca unul care a trăit în întuneric și văzând lumina mărturisește despre ea.
(Observația 20: Ar fi deosebit de interesantă o mărturie ceva mai actuală a lui M.Z. despre lumina care vine de la răsărit de Pucioasa. Asta mai ales acum, după ce și el a părăsit “raiul” pucios, pe care altădată îl promova făcându-i reclamă la comanda autoritară a liderilor pucioși)
Reporter: Dacă Biserica Ortodoxă Română nu-și va da acordul pentru continuarea acestei mișcări, ce intenționați să faceți?
Marian Zidaru: Iată “Cuvântul Domnului”: “O, vin să Mă judec cu păstorii turmei Mele și să adun rămășița și să-Mi pasc turma. Nu trebuia păstorii turmei Mele să-Mi păstorească turma? O, turma Mea s-a risipit și s-a rătăcit și nimeni n-o mai caută. Că păstorii Mei n-au purtat grijă de ea și s-au păscut pe ei înșiși dar vin să fac dreptate pentru turma Mea, vin să cer oile Mele de la ei și ei nu le vor mai sfâșia și nu le vor mai junghia. Vin să le port de grijă și să le cercetez, așa cum cercetează păstorul turma când este în mijlocul ei; vin să le hrănesc și să le adăp, vin să fac dreptate și să judec între oaie și oaie, vin să limpezesc apele și să-Mi scot turma la pășune bună. Și nu te teme turmă mică, un ceas mai este și te voi păstori după dreptate și te voi înmulți și voi așeza peste tine păstori care te vor păstori cu dreptate și te vei prăsi și te vei înmulți. Și voi ridica un neam mare, un neam ales, o preoție sfântă și voi revărsa duhul mângâierii și al măririi peste fiii ascultării.”
(Observația 20: Deși întrebarea a fost cât se poate de concretă, ea n-a primit răspuns. M.Z. a preferat să spună cu totul altceva, apelând la un citat din “Cuvântul” pucios, ca să pară că a dat totuși un răspuns. Un fel de dialog al surzilor, cu care probabil că va trebui de acum să ne obișnuim:
Întrebare: “Ce intenționați voi să faceți?
Răspuns: “Iată ce are de gând să facă Dumnezeu...”)
Reporter: Mi se pare că acest “Cuvânt al Domnului” intră puțin în contradicție cu cealaltă poruncă, prin care “Domnul” cere ca toți martorii acestei lucrări să trăiscă în curățenie, pentru că sunt la ultima generație și nu are rost să mai dea naștere la copii.
Marian Zidaru: Vedeți, nu putem pătrunde noi tainele Domnului. Domnul zice că sfârșitul este aproape și nu mai este timp de întinare, dar să ne reamintim de momentul premergător potopului. Domnul i-a poruncit lui Noe să construiască corabia în care să intre el, soția lui, copiii lui cu soțiile lor. Nepoți nu erau. După potop Dumnezeu le-a dat porunca: “Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul...” De unde știm că nu se va întâmpla la fel și cu noi? Tainele aceste rămân de nepătruns. Sau poate se va produce această prăsire și înmulțire la nivelul Duhului Sfânt. Dumnezeu n-a descoperit următorul pas.
(Observația 21: Aici,M.Z. modifică citatul biblic, pentru a dispărea cuvântul incomod: “nașteți”, pe care el îl înlocuiește cu cuvântul “creșteți”. Textul corect este: “Și a binecuvântat Dumnezeu pe Noe și pe fiii lui și le-a zis: Nașteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți!” [Fac. 9,1]. Dumnezeu le-a spus “Creșteți și vă înmulțiți” doar lui Adam și Evei [v. Fac. 1, 28], și deci numai aici s-ar putea eventual specula că înmulțirea celor doi s-ar fi putut face pe cale naturală în rai, sau pe cale supranaturală. Sarcina concretă dată de Dumnezeu lui Noe și urmașilor lui a fost “să nască fii și fiice”, adică pe cale naturală. Aici se încearcă în disperare, inclusiv prin falsificarea versetelor biblice, să se legitimeze opțiunea pucioșilor de a opri zămislirea de prunci și implicit relațiile sexuale dintre soți (sau invers), propunând în schimb o fantezistă “prăsire și înmulțire la nivelul Duhului Sfânt”. Întrebarea reporterului a fost bună și pe deplin justificată, dar lipsa lui de reacție la această mică șmecherie din răspunsul primit îl arată fie lipsit de experiență, fie insuficient pregătit pe tărâm teologic.)
Reporter: Aveți cunoștință de mișcări similare în alte părți ale lumii ortodoxe?
Marian Zidaru: Personal, nu. Am mai auzit de lucrări de acest gen, dar care nu aveau claritatea și limpezimea acestui loc. În vremea aceasta sunt foarte multe duhuri înșelătoare.
(Observația 22: Aici,M.Z. apreciază corect că “în vremea aceasta sunt foarte multe duhuri înșelătoare” dar preferă să se amăgească cu gândul că ele sunt neapărat prin alte “lucrări”, și nicidecum chiar sub nasul lui. Iar ca să se încurajeze, supralicitează verbal, apreciindu-și propria opțiune nu numai cu calificativul “claritate”, ci și cu “limpezime”, și crezând astfel că insistența prin construcții verbale redundante poate ajută și ea la ceva.)
Și acolo unde nu este credința și legea ortodoxă, prezentată curat și fără cea mai mică greșeală, acolo sunt semne de întrebare.
|