View Single Post
Vechi 21.05.2010, 13:51:58
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
1. Da, inteleg Dorin, dar asta este strict parerea ta si poate a multor monahi care dupa parerea mea nu inteleg prea bine acest aspect esential a ortodoxiei.
Nu este parerea mea. Daca ar fi a mea, nu as indrazni sa fac pe desteptul. Nu imi sade in fire.
Este o vedere a monahismului asa cum l'au descris marii parinti. Majoritatea marilor parinti s'au pronuntat la fel.
Cauta in cartea "Epistole", de Parintele Paisie Aghioritul, spre a vedea aceasta vedere a lucrurilor acolo, cand vorbeste despre milostenie si asistenta sociala, care este grija celor din lume, iar nu a celor din manastire.

Citat:
Savatie Bastovoi are o carticica fff buna numita "Nebunul" unde este tratata aceasta latura de baza a sfinteniei: PETRECEREA UNUI SFINT CU ACEI OAMENI DEFAVORIZATI... si mersul (nu numai cu femeile dar cu o prostituata in "drumetii").. si este bazata pe o istorisire adevarata. Par Savatie a prins foarte bine esenta Ortodoxa, o simte si o traieste.
Carte este bazata pe viata Sfantului Teofil cel Nebun pentru Hristos.
Este multa imaginatie, pe langa cele cateva marturii pastrate din viata sfantului.
Cat despre "nebunia pentru Hristos", aceasta este un mare dar al Duhului Sfant, si inca unul foarte rar. Aceasta trasatura aparte a crestinului, acest comportament al celui ales spre a fi nebun pentru Hristos, nu caracterizeaza monahismul ca mod de viata, ci anumiti oameni, alesi dupa intelepciunea lui Dumnezeu, spre a fi trimisi in lume, ca nebuni, spre a arata pacatele lumii.

Citat:
Deasemenea ceea ce spui tu, legat de 'ocrotirea' calugarului de interactiuni cu femei , departe de cei defavorizati, ca sa nu-l SMINTEASCA(Doamne Fereste) este de fapt ceea ce a facut evreul bogat care a trecut pe linga ranit spunind ca nu este treaba lui...in Pilda Samariteanului Milostiv.
Oare si cei din Sfantul Munte Athos sunt precum acel "evreu bogat" din pilda ?!

Ai pace, frate Andrei.
Daca nici acum nu ai inteles ce cautam a arata, de la altii, mai mari, iar nu de la mine, asta e.
Stai linistit, nici eu nu pot intelege sau cuprinde altele, momentan. Este insa o vreme pentru toate insa.

Last edited by windorin; 21.05.2010 at 13:54:41.
Reply With Quote