Citat:
În prealabil postat de AlinB
Cei care erau atunci pensionari sau pe cale sa devina nu cred ca ar mai fi putut face ceva in directia asta.
|
Dar sa voteze neocomunismul au fost in stare. Intr-o proportie covarsitoare.
Citat:
Cei care urmau sa fie peste 10, 20 ani sau mai mult..in ce masura ar fi putut sa se increada intr-un fond privat de pensii, la ce tzepe rasunatoare s-au dat?
|
A investi intr-un fond privat este un risc. A paria pe o pensie nu mare, ci decenta de la stat la batranete e iarasi un risc - se observa rezultatul azi, cu ochiul liber. A traversa strada este un risc. Cat despre tepe, sa nu uitam ca ele au fost date de si cu concursul clasei politice, pe care poporul a cocotat-o la putere.
Uita-te la greci: ii inteleg ca tipa de foame pe strazi, si eu in locul lor as tipa cand mi-ar ghiortai matele. Dar cand privesti situatia din afara, guvernele grecesti pe care proprii cetateni le-au investit sunt responsabile pentru ascunderea deficitului real al Greciei, pentru situatia actuala. Cand te uiti din afara se vede cel mai bine adevaratul vinovat: poporul, pentru ca a ales guvernanti incompetenti / rauvoitori.
Citat:
Pe urma beneficiile ar fi fost si sunt absolut minore, dobanda oferita nu ar fi acoperit si nu acopera nici macar rata REALA a inflatiei.
|
Daaaaa, sigur! Uita-te la pensia de la stat si spune-mi ca a suferit indexari periodice care au acoperit rata inflatiei. Spune-mi asta cu o fata serioasa si promit ca nu mai postez pe forum o saptamana.
Intre timp, fondurile private au reusit in doi ani sa mareasca banii contribuabililor cu 17%, mult peste rata inflatiei. Si acum statul vrea sa nu mai cotizez la pilonul II anul asta, ca are nevoie sa plateasca pensii la sistemul ineficient.
Citat:
Sa ne gandim la un potential pensioar care in '89 avea un salariu de 2000ROL si ar fi platit o cotizatie deloc minora de 100lei/luna.
La ora actuala, acei 100lei = 0.01 bani
|
Corect. Numai ca uiti ca tara a fost devalizata de aceeasi clasa politica de care pomeneam mai sus, economia a fost subminata si in consecinta leul a scazut in halul in care a scazut. Abia din 2005 incolo am avut si noi o inflatie sub 10%. Asta spune multe.
Daca nu se fura ca-n codru, daca nu erau pusi aceiasi la putere, daca masurile bune si corecte pentru tara s-ar fi luat din timp, acum nu ne-am fi confruntat cu problemele actuale. Nu capitalismul e problema, ci hotia si incompetenta. Poti sa traiesti bine si in capitalism, in pofida celor care cred contrariul.
Am vrut hoti la putere, i-am avut. Si o sa-i avem atata timp cat o sa ni-i dorim. Atata timp cat o sa le facem gat inainte de alegeri, ca sa ne mai arunce un os, in timp ce pe parcursul mandatului ei fura si noi ne vedem de treaba. Atata timp cat romanul rupe usa la ora 3 si are pretentia unui bonus cand isi face treaba pentru care e oricum platit. Atata timp cat nu ne gandim la tara asta, cu toate relele si bunele ei, cat nu ne gandim la viitorul nostru si al copiilor nostri. Atata timp cat preferam sa ne lafaim intr-o viata artificiala plina de ambalaje lucioase, manele si ignoranta. Atata timp cat ne ducem la munca, dar in ascuns ne injuram sefii si ne invidiem vecinii. Atata timp cat nu ne implicam in societatea civila, cat asteptam mereu sa vina altii sa faca treaba. S.a.m.d.
Citat:
Si in rest..intr-adevar multi nu s-au trezit nici dupa 20 ani din mentalitatea ca Statul are grija de ei.
|
Ma bucur ca ne intelegem in punctul asta de vedere.
Citat:
Si e cam greu de altfel, dupa ce Statul comunist a incercat timp de 50 de ani sa-i convinga de asta.
|
Da, dar au trecut 20 de ani de atunci. Am fi putut fi mai mult decat am fost. In doar 20 de ani am fi ajuns o superputere in partea asta a Europei, mai productiva decat Polonia si mai atractiva decat Ungaria - daca ne-am fi dorit cu adevarat. Dar nu am inteles ca numai prin munca si seriozitate se face treaba.
Cand comunismul s-a dus, te adaptezi sau dispari. Tare-mi e ca noi, ca natie, nu ne-am adaptat.