Citat:
Īn prealabil postat de sophia
Am pus intrebarea pentru ca ma inebuneste fraza asta pe forum: "biserica nu accepta, sau biserica a spus". Nu stiu niciodata la cine se face referire: la Dumnezeu, la institutie, la cler, la monahi, la sfinti, la ce lucrari anume, cine a stabilit asta. Cine nu accepta?
La fel cum ma inebuneste si titulatura de Sf. Parinti, de parca erau siamezi si scriau totul in comun. De ce nu scrie care anume sfant a zis cutare lucru?
Si spune lumea am citit sau citesc pe Sf. Parinti. Adica pe cine? Pe toti cei sute de mii cati au fost, sau pe unul sau altul din ei?
|
Nu "biserica nu accepta", adica biserica din strada cutare, ci "Biserica", adica Biserica Ortodoxa. Hristos a intemeiat o Biserica si a stabilit niste norme: "
Pentru ca Dumnezeu nu este al neoranduielii, ci al pacii". ( I Cor. 14,33) Daca nu esti de acord cu Biserica, e grav, caci te opui lui Hristos.
Normele le-a transmis Sfintilor Lui prin Duhul Sfant; deci atat Sfintele Scripturi, cat si Sfanta Traditie, reprezinta intelepciune Dumnezeiasca, care este net superioara celei omenesti.
Indiferent cat de inteligenti si invatati suntem sau ne credem, tot nu ne ridicam la intelepciunea Dumnezeiasca, aceasta fiind infinit de mare, pe cand cea omeneasca este limitata.
Pr. Cleopa se bazeaza pe Sf. Traditie, atunci cand face afirmatii;
acum cred ca poti sa-ti faci singura o socoteala, ce inseamna a nu-l accepta pe Pr. Cleopa, sau pe alti scriitori bisericesti, atunci cand vorbesc intr-un glas, adica fara deosebiri de opinie.
Bazandu-se pe Sf. Traditie, si invatatura Bisericii este unitara. Nu este deci vorba de frati siamezi, ci de aceeasi invatatura primita de toti Sfintii din aceeasi sursa: Duhul Sfant.
I. Corinteni 14, 36:
"
Oare de la voi a iesit cuvantul lui Dumnezeu, sau a ajuns numai la voi?"
Intrebarea aceasta, adresata femeilor, e valabila si pentru noi.
Si inca ceva: (I Co. 14, 26)
"Ce este fratilor? Cand va adunati impreuna, fiecare din voi are psalm, are invatatura, are descoperire, are limba, are talmacire:
toate spre zidire sa se faca."
De multe ori uitam, atunci cand ne spunem opinia, ca cele spuse sa fie spre zidirea noastra si a altora. Avem insa posibilitatea de a controla veridicitatea tuturor afirmatiilor, verificand prin Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti. Iata deci de ce sunt acestia atat de importanti. Motoarele de cautare sunt de mare folos in acest sens.
Dar de ce este important a accepta doar opinii corecte? Pentru ca acestea au repercusiuni. Ori Sfintii Parinti au fost constienti de urmarile negative ale unui sfat incorect. De aici deducem si importanta majora a unui duhovnic bun.