Citat:
În prealabil postat de suflet si inima si constiinta
Cineva spunea in forum ca oamenii nu vor fi judecati dupa pacate , ci dupa cainta pacatelor lor.
|
De judecat, vor fi judecate păcatele care rămân pe rol la momentul judecății. De păcatele șterse de pe rol nu ni se va aminti. Ștergerea păcatelor se face:
-numai prin spovadă sacramentală, care, pentru a fi validă, presupune căința sinceră și hotărârea de a nu mai păcătui, în cazul păcatelor grave.
-prin căință sinceră, care presupune și hotărârea de a nu mai păcătui, în cazul păcatelor ușoare
-prin Sf Botez, dacă persoana respectivă nu a fost anterior botezată.
Citat:
daca ne caim de un pacat si apoi cadem din nou in el,unde e cainta?
|
Căința, ca să fie bună, înseamnă ca LA MOMENTUL EI să avem:
-părere sinceră de rău pentru cele făcute
-hotărârea de a nu mai păcătui.
Ulterior căinței, se poate să recădem, din cauza slăbiciunii noastre. Trebuie să ne fie limpede că singuri nu putem să rezistăm ispitelor, ci numai în asociere cu Cristos. Iar forma cea mai eficientă de asociere cu Cristos este Sf Împărtășanie. De aceea, deși ne putem mântui numai cu Sf Spovadă, este esențial să ne și împărtășim, ca să dobândim putere de a nu mai păcătui. Tot în acest sens ajută și celelalte sfaturi pe care le primim de la duhovnic în ceea ce privește rugăciunile, posturile etc. Deci, ca să nu mai păcătuim este nevoie de cel puțin doi agenți: Cristos și noi înșine.
Citat:
Sau nu neaparat, sa zicem ca oarecum ai fost constrans sa cazi in pacat iarasi (sunt diverse situatii), ce se intampla ?
|
Dacă ești cu adevărat constrâns, atunci nu este păcat. Păcatul presupune liber arbitru. Problema s-a discutat pe larg încă din perioada persecuțiilor, când nici pe departe toți creștinii nu au rezistat torturilor și presiunilor de tot felul. Când cineva îți pune pistolul în tâmplă și spatele la zid, a comite materia păcatului (închinare la idoli, de exemplu, sau violul) nu este păcat, în schimb a rezista comiterii ei este faptă suprameritorie.
Dar cei mai mulți dintre noi, în zilele noastre, din fericire nu ajungem în situații limită de acest fel. Noi invocăm cam cu prea multă ușurință constrângerea. Nu trebuie să uităm că, pentru a nu mai cădea în păcat, este esențial să evităm situațiile periculoase care pot duce la păcat: să evităm tentațiile.
Citat:
Pacatul se dubleaza si acum sa ma astept sa fiu pedepsita ?
|
De șapte ori dacă îi cerem iertare lui Dumnezeu, de șapte ori ne va ierta. De șaptezeci de ori câte șapte dacă îi cerem Lui îndurare, de atâtea ori ne-o va da. E foarte adevărat, El vrea să ne vadă și pe noi că dăm un pic din lopeți. Pentru asta, ne-a înzestrat cu ceea ce avem nevoie: inteligență și voință, care sunt aspecte ale chipului Lui în noi.
Citat:
Eu sunt un pic, sa zic speriata de acest lucru....Lupt cu pacatul , scopul final fiind sa ies din el...,dar pentru ca tot am pacatuit si am cazut, voi suferi , si mai rau , nu eu , ci copiii pe care ii voi avea cu voia lui Dumnezeu?
|
Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să aveți grijă nu numai să vă spovediți dacă este necesar, ci să îndepliniți și canonul. Canonul înlătură consecințele temporale ale acțiunilor (sau omisiunilor) noastre greșite, așa cum absolvirea înlătură consecințele spirituale. Ca să fie mai limepede, am să dau un exemplu: să presupunem că eu fac o nedreptate gravă unui copil. În acest caz sunt cel puțin trei persoane care suferă:
-Cristos
-eu însumi, deoarece sufletul meu se află în stare căzută
-copilul respectiv
Îndreptarea celei de a treia ofense este esențială. Dacă îndreptarea acestui rău indus în lume prin păcat nu se mai poate face din cauze obiective, preotul ne va da un canon echivalent (spre exemplu, să facem un bine unui copil pe care nu îl cunoaștem). Executarea întocmai a canonului ne ferește pe noi de pedeapsa lui Dumnezeu, care se poate manifesta ca suferință reparatorie (expiatorie) în timpul vieții, după viață (ca stagiu în acea parte a iadului care e pe termen limitat și căreia îi spunem purgatoriu) sau în erezii noștri, cărora Dumnezeu le-ar putea da doar un talant în loc de zece.