Nu, in credinta 1 + 1 = milioane de intelesuri, daca ar fi doar doi nu ne-am da cu capul de pereti pe-aici sa combatem , ori sa sustinem atatea scrieri.
In primul rand, tin sa precizez faptul ca eu o admir foarte mult pe Fani si o respect ca pe un adevarat pedagog, mai ales spiritual, mai si discerne si analizeaza ceea ce scoate pe gura, nu impune ca un tot absolut orice frantura de teorie culeasa de prin cartile de veacuri editate si rastalmacite .
Ca sa nu mai vorbesc de rabdarea pe care o detine in exprimarea punctului ei de vedere si atitudinea civilizata si echilibrata pe care o adopta .
Apoi, eu stiu ca Hristos are doar o singura Fata, dar tocmai asta este si problema, tocmai sutele de carti pe care dumneavoastra le asimilati sensul in mod habotnic, in fel si chip reusiti cu atata inconstienta s-I schimonositi aceasta fata a Domnului, prin tot felul de inventii, prin tot felul de interpretari editate si cugetate de-a lungul vremii si considerate purul adevar, desi unele combat in repetate randuri Pronia Divina si contorsioneaza firea omeneasca in asa fel incat ea sa devina rivala cu ea insasi si cu Insasi Dumnezeu, Cel ce o au creat si nu a conditionat-o intr-atat .
Ce spun cele zece porunci si ce palavragim noi aici in nenumarate randuri ? ! Nu prea se potriveste, ba mai mult decat atat, adevarul devine distinct .
Si ma intreb, ce este mai vrednic si mai cinstit, cine este mai fariseu si mai ipocrit , cel care incearca sa combata aceste scrieri prin rationament atata timp cat viata se desfasoara in antiteaza cu acestea si fiinta omeneasca isi exprima atat cat este posibil putinta si neputinta proprie, sau cel care afundat in aceste scrieri le exprima cu gura mare teoretic, le sustine tot teoretic, urasc pe cei care nu le sustin teoretic, insa, in realitate nu le aplica aproape niciodata, asupriti de aceiasi neputinta fireasca si dorinta indoielnica ?
Cine este mai cinstit, cel care nu crede , dar se straduieste sa faca ceea ce poate din credinta inteleasa si adaptata atata timp cat devine viabila, sau cel care pretinde ca, crede, dar, la fel, face ceea ce face cel dinainte ?
Ce este CREDINTA ORTODOXA, intr-o tara intinata de atata nepasare REALA.( FIZIC, PSIHIC SI SPIRITUAL ) ? Nu ma intereseaza ce spune credinta ortodoxa, ma intereseaza ce face credinta ortodoxa pentr-u a-si vadi adevarul. Se stie !
Last edited by ory; 22.05.2010 at 21:00:33.
|