Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Cred ca vorbim de doua lucruri diferite: iertarea aproapelui facuta din iubire de aproape si iertarea/dezlegarea pacatelor aproapelui in fata Judecatii. Iertarea fata de aproapele nostru e conditie sine qua non a iubirii, deci nu se pune aceasta problema aici. E absolut normal. Faptul ca noi il iertam pe aproapele nostru care a gresit, asta inseamna ca noi am inteles sa nu judecam, sa-l acceptam pe celalalt asa cum e, si sa-l iubim. Dar asta nu implica iertarea pacatelor lui in fata lui Dumnezeu. Pentru aceasta e nevoie de dezlegare de pacate.
Aceasta iertare care sa implice dezlegare a pacatelor si neluare a lor in considerare la Judecata, adica reala eliberare a omului, se poate face numai prin preot. Un preot hirotonit si hirotesit. Iar aceasta iertare e conditionata de indeplinirea unui canon, adica de o adevarata indreptare a omului. Sa nu ne amagim crezand ca daca preotul ne citeste dupa spovedanie rugaciunea de dezlegare, pacatele sunt iertate. Spun Sfintii Parinti ca numai indeplinirea canonului si o plangere continua pentru greselile facute, dar si in speranta milostivirii Domnului, ne repun in aceeasi stare de dinainte de cadere. De aceea avem nevoie de preot, nu numai ca e singurul care iarta si dezleaga pentru vesnicie, dar el e singurul care ne poate vindeca cu ajutorul lui Hristos, dandu-ne acest medicament care e canonul.
Elena
|
Elena, imi pare rau ca desi pare ca ai dreptate in totalitate, pe baza cunostintzelor tale, nu pot totusi sa fiu deacord, nu e vorba de nici o judecata si nu e vorba despre diferentze in felul de a ierta.
Aceluia care ne-a greshit ii iertam greselile pe care le-a facut cam ca si preotzii ... inca cernd ca asha sa ni se ierte si noua pacatele aratand prin asta ca ne straduim sa iertam asha cum Domnul Iisus Hristos ne-a invatzat sa facem si noi. Absolvindu-l complet de judecata pentru faptele pe care le-a savarshit impotriva noastra, sau macar in parte daca exista anumite situatzii...
Deci clar: - preotul pe deoparte ne invatza, lucreaza pentru noi si ne povatzuieshte cum sa ne dezlegam de pedeapsa si sa-i dezlegam si pe cei ce ne-au greshit tot cam asha cum o face si el adica preotul sau slujitorul sau trimisul sau ajutorul dat de Dumnezeu.
Nu stiu ce idei ciudate introduci/introduceti (ma refer la Colors) cu judecata si cu preotul si cu ... astea in opinia mea sunt tendintze de falsificare pentru anumite scopuri... sigur ca dorintza de a nu o lua pe aratura poate fi luata in seama, dar nici chiar asha sa rastalmacim lucrurile, si apoi cei care s-au departat, n-au decat sa se preocupe sa-si gaseasca adevarul pe care il cauta, eventual sa mearga la lumina si sa respecte mai mult din ce ii e dat, din ce a cerut sau rugat pe Domnul pentru cam ca cei ce vor sa continue traditzia noastra romaneasca, creshtina si ortodoxa... :)