View Single Post
Vechi 24.05.2010, 18:17:21
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

F.bun linkul, dar am doua intrebari si astea sunt de fapt sursa neintelegerilor si discutiilor fara sfarsit.
Iata ca nici aici, in aceasta lucrare, nu este explicat:

3) Ocrotirea moralitatii sotilor.

si

4) Curatia si cumpatarea. Sa traiasca impreuna in dreptate, curatie si cumpatare.
Eu inteleg asa:

Pct.3 - relatia dintre soti nu este imorala si este ocrotita prin casatorie.
Pct.4 - curatie si cumpatare. Adica? Ce mai este voie?

Si eu ma mai refer la altceva din aceeasi sursa:

"212. Ce inseamna paharul acesta?

Inseamna, pe de o parte, bucuria si veselia nuntii, iar pe de alta, unirea intr-un cuget si menirea comuna a viitorilor soti pe care ei vor impartasi-o impreuna de aici inainte, avand parte de aceleasi bucurii si aceleasi necazuri. Aceleasi lucruri inchipuie si bucata de paine din care se da acum mirilor sa guste, odata cu paharul de obste. Dupa aceasta se face inconjurarea de trei ori a mesei de catre alaiul de nunta, format din slujitori, miri si nasi."

Noua ne-a explicat preotul ca acest pahar si painea, sau piscot, din care musca mirii inseamna familia. Dar, numai ei doi beau si musca, nici preotul si nici nimeni altcineva. Ceea ce inseamna ca nimeni nu are voie sa se amestece in noua familie, sa intervina intre ei, sau in familie.
Am inteles de altfel ca la unele confesiuni si religii chiar se distruge acest pahar dupa aceea. Chiar nimeni sa nu mai bea din el.
Nici macar biserica/preotul. Asa ca....viata familiei este lucru privat.
Nici monahii, nici nimeni nu au ce reglementa in viata unui cuplu. Punct.