Subiect: Papalitatea
View Single Post
  #105  
Vechi 24.05.2010, 22:25:46
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Atunci ce baza teologica au perioadele de necuratie a femeii care se cer a fi respectate in Biserica Ortodoxa?
Habar nu am. Cred că ortodocșii care au studiat problema v-ar putea răspunde mai calificat. Pe de altă parte, dacă asemenea canoane există, femeile ortodoxe trebuie încurajate să le urmeze. Canoanele Bisericii se pot schimba, dar numai de către Biserică, iar până atunci trebuie să le urmăm.

Citat:
Exista ceva de genul asta si in Biserica Romano-Catolica?
Nu. Totuși, până recent în Biserica Romano-Catolică (și inclusiv astăzi în Biserica Greco-Catolică) a existat (există) interdicție ca femeile să intre nechemate în sanctuar (altar).

Începând cu sfârșitul secolului al XIX, când treptele minore ecleziale (acoliți, lectori etc) s-au desființat, ministerele deținute până atunci de persoane consacrate aflate pe treptele minore ale sacerdoțiului au putut reveni laicilor, cu consecința că astăzi vedem în numeroase biserici romano-catolice prezența fetelor (femeilor) în sanctuar (numit și "presbiteriu") unde se ocupă cu lecturile (în afară de Sf Evanghelie), cu pregătirea celor necesare oficierii Sf Misse etc. În spațiul romano-catolic se discută mult dacă asemenea modificări au fost oportune, tradiționaliștii făcând o legătură între aceste aspecte și criza vocațiilor la preoție. De altfel, preoții romano-catolici tradiționaliști nu permit ministrante, acolite sau lectorițe, preotul paroh având deplină libertate de a-și alege pe cei care slujesc în subordinea sa.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com