Alina, ca sa eviti orice confuzii, iti sugerez sa citesti, daca iti plac Ingerii, urmatoarele:
- Acatistul Ingerului Pazitor si Canonul Ingerului Pazitor (canonul cred ca e in orice mic ceaslov), sunt rugaciuni foarte frumoase si folositoare sufletului
- Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil
- Acatistul Sfantului Arhanghel Rafail
- Canonul de rugaciunie catre Puterile Ceresti (adica, toate cetele Ingeresti si sfinti)
Rugaciunile acestea le plac insisi ingerilor, deci nu ai cum sa gresesti sau sa pacatuiesti citindu-le :) Si o sa inveti multe lucruri, asa, treptat, la fiecare citire o sa mai observi cate un detaliu.
Daca te intereseaza si mai multe despre "duhul" lor, poti citi din Vechiul Testament cartea lui Tobit (Arhanghelul Rafail il insoteste intr-o calatorie pe tanarul Tobie, il conduce la cea care ii era harazita sa ii fie sotie, il invata pe Tobie cum sa izgoneasca un demon etc, si toate acestea comportandu-se nu ca un sef, ci ca un slujitor credincios lui Tobie, abia la sfarsit declinandu-si identitatea reala, de arhanghel).
Ingerii sunt intotdeauna in relatie cu Dumnezeu, cu Hristos-Dumnezeu, cu Maica Domnului (I-au slujit lui Hristos, le-au vestit ucenicilor a doua Lui venire, la inaltare, Arhanghelul Gavriil a binevestit Maicii Domnului etc). Deci daca curiozitatea ta pentru ingeri nu te impinge spre Biserica si spre Dumnezeu, atunci e pacat si inselare ceea ce ti se intampla.
Nu-ti bate capul cu oracole si cu chestii scornite din tot felul de minti infierbantate. :)
Canonul Ingerului Pazitor cred chiar ca ar trebui citit cat de des putem, citeam intr-o carte ca face parte si din pravila calugarilor. Cred ca se bucura ingerii cand ne rugam astfel, cu rugaciuni inspirate de Duhul Sfant. Cum il cheama pe Ingerul pazitor si pene si alte prostii, astea nu au nici o legatura cu realitatea, pentru ca Ingerii nu au pene.. :)))) . Tu roaga-te lui cu Canonul si Acatistul si de mai mult nu ai nevoie si nici nu poti face, nu cauta sa ii ispitesti.