@AlinB - la unele puncte ai si tu dreptate.
1. Barbatii au voie orice in biserica: sa intre in altar, sa stea unde vor, sa vina in orice zi (nu-i intreaba nimeni ce este cu organsimul lor si cat de curati sunt din anumite pct. de vedere), nu le este interzis nimic. Au si intaietate.
2. Eu una n-am intalnit asa cazuri in biserica, desi uneori imi mai doresc sa li se atraga atentia unor femei/fete ca depasesc niste limite.
In bisericile pe unde am fost si in cea unde merg acum, preotii au lamurit cu calm problema, pe cale pasnica si mai ales au spus ca este recomandat, dar ca nu sta credinta in basma, important este restul (comportare, suflet).
Totusi aici pe forum am citit mai multe postari unde se afirma ca la ele/ei la biserica se face mare discutie, chiar preotul, daca nu ai basma, sau mai stiu eu.
Asta cu celularul nu cred ca este asa. Sunt multe femei varstnice si fara carte in biserica si alea nu au celular.
3. Probabil ca le este iertat cam totul barbatilor, din moment ce intreaga critica pica pe femei. Ele sunt vinovate, ele isipitesc, ele sunt asa, ele n-au voie etc.
Cu ce anateme arunca unii monahi pe femei, iar de barbati nu spun o vorbulita! Ceva acolo, o interdictie/critica cat de mica...
4. Nu cred ca s-ar stabili oameni pe Athos, asa cum nu se stabiliesc nici pe la alte manastiri. Sunt mult prea izolate de orice posibilitate de regula (transport, magazine, reusurse, locuri de munca).
Da, iti dau dreptate: Meteora este ceva deosebit cu adevarat. Merita mai mult de vazut!
5. Eu exagerez? Dar voi aici pe forum ce faceti? Cat extremism religios este aici.
Ai vazut mesajele dinaintea ta! Eu sincer m-am speriat cand le-am citit (mai ales Petrurar), pentru ca imi dau senzatia de oameni deja dusi psihic. Oare chiar asa trebuie sa se ajunga cu credinta?
6. Ba si asta am citit aici pe forum. Si chiar fraza aceea mult discutata (si prost inteleasa) din V.T, cum ca femeia sa se supuna barbatului, sa-l asculte. Asa ca barbatii au dedus de aici ca femeia este sclava lor si au voie sa faca ce vor cu ea. Poate nu stii cum este la tara...
Si daca mai afla si ca femeia este ne-curata...Si mai rau.
Decizia finala o fi a femeii, dar cine stie sub ce presiune trebuie s-o ia. Amandoi trebuie sa raspunda. De obicei peste tot numai femeia (gravida) apare singura. Barbatul dispare.
Ca-si primeste osanda totusi...nu-s asa sigura. Daca ne luam dupa V.T atunci barbatul este boss, dupa N.T ar trebui sa primeasca. Numai Dumnezeu poate sti.
7. Ma refeream la postarile de mai sus si altele de pe forum cu cerintele lor.