Si in plus, consecinte exista pana si astazi: cine stie CATI oameni s-au smintit de ororile acestea, le-au pus in carca 'crestinismului' sau a "religiei organizate" si a "bisericii", refuzand pentru aceasta sa creada si sa duca o viata intru Hristos in Biserica Lui? Eu, ca ortodox, aud de nenumarate ori de la cunostinte sau amici ca "cum explici tu Inchizitia, hm" si alte acuze care nu tin de Biserica Ortodoxa, ci de erorile catolicilor care insa s-au rasfrant asupra intregii crestinatati.. si le explic si ei tot nu pricep ca sunt biserici diferite, "pai cum ca ei cred in acelasi Dumnezeu".
E grava sminteala asta, e grav si cand eu ca om, prin comportamentul meu, il smintesc pe altul care din cauza mea nu se apropie de Biserica sau o refuza, pentru ca face niste asocieri negative intre persoana mea si Biserica... dar cum o fi ceva de amploarea Inchizitiei?
Deci consecinte dezastruoase sunt si in afara spatiului catolic pana in ziua de astazi. Si ce am descris eu mai sus e doar un aspect al acestor consecinte.