Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM
Aveti bunavointa sa imi explicati totusi cum sta treaba asta cu infailibilitatea Bisericii Catolice, ca nu inteleg nimic...eu vad ca e failibila toata ziua, dar in fine...stiu ca sunt ciudata, dar asta spune Istoria!
Deci a facut erori Biserica Catolica, sau e infailibila?
|
Eu am bunăvoință. Dumneavoastră aveți cu adevărat bunăvoință spre a înțelege ?
Ca să lămurim cum e cu infailibilitatea Bisericii: Biserica este infalibilă (=ferită de greșeală) atunci când se pronunță aspura unui adevăr din sfera credinței sau moralei.
Deci, când Biserica spune (în formulare oficială) că Dumnezeu constă din trei persoane și o singură voință, înseamnă că așa stau lucrurile. Când Biserica spune că eutanasia este un păcat grav, înseamnă că așa stau lucrurile. Pur și simplu, nu pot sta altfel, deoarece Spiritul Sfânt ca un scut ferește Biserica de erori de această categorie.
Dimpotrivă, Biserica NU este infailibilă atunci când se pronunță în alte aspecte, de exemplu: cum va fi vremea la munte, dacă a fluierat cutărică în biserică sau nu a fluierat etc. Veți face imediat deosebirea cu ajutorul următorului
TEST
Dacă textele de mai jos ar fi formulări oficiale ale Bisericii, care dintre ele este infailibilă și care nu este ?
1. Sufletul oamenilor este nemuritor.
2. Suprafața cercului este produsul dintre constanta "pi" și pătratul razei acelui cerc.
3. Avortul duce la căderea sufletului din starea de grație.
Dacă ați răspuns corect, să creștem acum puțin gradul de complexitate al întrebărilor:
4. Cu o săptămână în urmă, în timp ce era noapte fără lună, ciobanul Ion Arculescu, fecior din Orleanca, a suflat în lumânare alcătuită cu fitil din păr de țap negru și a spus formula: "Buhuhu la zodie, buhuhu în rodie".
5. Oricine ar sufla în lumânare alcătuită cu fitil din păr de țap negru și ar spune formula: "Buhuhu la zodie, buhuhu în rodie" se face vinovat de păcatul grav al colaborării voite cu adversarul lui Dumnezeu și al oamenilor.
Acum e mai limpede ?
Citat:
Dar Biserica ce treaba avea, cum adica dadea verdictul...stiind ce va face statul? Era chinuita, tarata la tribunalele alea, sau cum...va rog clarificati-mi aceste nelamuriri?
|
Încă o dată: este misiunea Bisericii să dea verdicte în chestiuni de credință. Iar ceea ce au făcut statele, adică pedepsirea severă a crimelor grave, a fost un lucru foarte bun. Nu am auzit ca Biserica Ortodoxă (cea catolică în mod sigur nu) să spună că statul nu trebuie să-i pedepsească pe criminali și să-i apere pe oameni de fărădelegile răilor.
Citat:
Cum vine asta, ca o Biserica sa participe la judecarea unor oameni...stiind ca vor fi omorati?
Cum e posibil sa fi fost partasa Biserica lui Hristos la asemenea orori, ca si cum nu ar fi facut parte? Nu privea, nu era de acord, suferea, sau ea intretinea "focul" arzator de eretici cumva?
|
Biserica a participat și participă frecvent la judecarea oamenilor (de consistoriile eparhiale ați auzit ?). "Omorârea", adică executarea criminalilor s-a făcut mereu. Însuși Dumnezeu pedepsește cu asprime pe cei răi, e plină Biblia de exemple: și în Vechiul, și în Noul Testament. Moise cere moartea celor care au îndrăzneala incredibilă să se împreuneze în încăperea unde este Chivotul Legii, ceea ce se și întâmplă. Petru socotește că este absolut normal ca cel care dosește banii cuveniți Bisericii să sufere moartea pentru asta, ceea ce se și întâmplă. După el, intră nevastă-sa, care era părtașă la ascunderea banilor. Și ea pățește la fel.
Deci, următoarele idei sunt eronate și se bazează pe viziune modernistă:
-numai Dumnezeu judecă.
Fals. Biserica are autoritate directă de la Dumnezeu de a judeca ceea ce ține de domeniul ei. Și Statul Creștin, adică statul legitim, are autoritate delegată de Biserică de a judeca pe cetățeni și, dacă se dovedesc autori de crime, de a-i pedepsi după legi și în interesul general, mergând până la pedeapsa cu moartea dacă este nevoie. Execuția criminalilor nu este oroare, este un lucru foarte normal. Găsiți un singur sfânt părinte sau un singur mitropolit ortodox (nemaivorbind de catolici) care să susțină că ar fi o oroare condamnarea criminalilor și voi striga de pe acoperișuri că statul trebuie să-i elibereze pe hoți imediat.
-Dumnezeu a pedepsit fărădelegea în Vechiul Testament, dar nu a mai făcut asta în Noul Testament.
Fals. Dar mai e un topic despre asta, să nu duplicăm.
Citat:
De ce nu ii vedea pe toti ca nevinovati, de ce nu ii apar, ce facea ea acolo...si de ce nu incerca sa ii intoarca la Dumnezeu, sa le fie alaturi, sa ii tina pe langa Biserica?
|
Foarte simplu: fiindcă nu erau toți nevinovați. Atâta timp cât existau dubii sau atenuante, acestea erau folosite în favoarea nevinovăției lor. Chiar și când nu existau, li se oferea a doua șansă, de a se întoarce la Dumnezeu. În cazurile de sclerocardie, cel mai bun lucru care se mai poate face pentru cel vinovat și pentru cei mulți este rugăciunea și pedeapsirea vinovatului.
Citat:
Dumneavoastra sunteti de acord cu pedeapsa cu moartea, nu mai tot imi spuneti de BC
|
Nu am spus că sunt de acord cu pedeapsa cu moartea (în zilele noastre). Dar nu am auzit ca BC să fie din principiu împotriva ei. Dar BO ? Aveți documente care susțin ideea că BO ar fi, din principiu, împotriva pedepsei cu moartea ? Ceva documente ? Până ce veți proba existența lor, va trebui să considerăm că poți fi bun catolic (sau bun ortodox) și în același timp să susții necesitatea pedepsei cu moartea.
Citat:
Deci sunteti de acord cu pedeapsa cu moartea, cu uciderea cu pietre...va doare sufletul, sau spuneti ca e ceva pozitiv, ceva ce mentine echilibrul, si ajuta la pastrarea ordinii, asigurand progresul?
|
Nu vreau să fiu repetitiv.
Citat:
Mantuitorul ce a facut cand statul/comunitatea voia sa o ucida cu pietre pe desfranata, a spus " Vinovat!" faceti ce aveti de gand, nu mai stati cu pietrele degeaba in maini...sau a aparat-o de intentiile bine stiute, care atentau la viata ei?
|
Mântuitorul scria ceva pe nisip. O tradiție pioasă spune că scria păcatele celor care deja luaseră pietre în mâini. Când rămâne singur cu femeia, Isus spune: "dacă acuzatorii tăi nu te-au condamnat, nici eu nu te condamn" (reproduc din memorie). Nu spune că pedeapsa nu ar fi fost meritată, ci o iartă. Asta sperăm să facă Isus cu toți păcătoșii, iar pedeapsa temporală este instrument al iertării.
Citat:
De ce nu proceda asa statul in timpul Sinoadelor Ecumenice, sa se dea verdictul "vinovat"...si hop grill-ul pregatit?
|
Încă de la primul Sinod Ecumenic, cel de la Niceea, primul împărat creștin a dat o lege prin care erai pedepsit cu moartea nu dacă susțineai erezia arianistă, ci numai dacă nu ai fi predat cu promptitudine scrierile ereticului. Să fi trecut la fapte sfântul întocmai cu apostolii ? Nu știm, nu s-au păstrat documente. Din păcate, nu avem Arhivele Patriarhiei Ecumenice, așa cum avem Arhivele Vaticanului. Dar legea a existat, el a dat-o. Sursa:
http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Constantine_I
Acuma, în speranța că v-am putut ajuta în unele dileme, vă anunț că nu voi mai răspunde la eventuale replici pe aceeași idee. Acest răspuns mi-a luat o oră din viață, în care poate că aș fi putut să fac ceva mai bun decât să mă las antrenat de focul polemicii. Dacă aveți și alte nelămuriri, bazați-vă pe preotul catolic din cartier. Cu asta se ocupă, și o face cu o competență superioară amatorismului meu.
În Cristos, Domnul nostru,
M.D.