Subiect: Papalitatea
View Single Post
Vechi 25.05.2010, 21:39:37
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalulmantuibil Vezi mesajul
Uite, eu as propune urmatoarea schema: noi ne intoarcem la catolici si catolicii se intorc la voi.
draga penticostalulmintuibil,

...tu chiar esti mintuibil,keep up the good work!

Legat de primatul petrin:

http://www.forumcatolic.cnet.ro/view...7ad664&start=0

...cititi ce scrie luca si romaios,ceilalti sint catolici si nu prezinta interes.

exemplu:

Sfântul Ioan Gură de Aur in "Omilii la Matei" (PSB 23 , pag. 623):
"Și Eu îți spun:"Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea". Adică pe credința în mărturisirea lui Petru."

"Ceea ce numește <<piatră>>, printr-o asemănare de nume, socotesc că nu e nimic altceva decât credința neclătinată și foarte puternică a ucenicului pe care s-a rezemat și fixat, cu neputință de a cădea, Biserica lui Hristos, rămânând nedărâmată de porțile iadului."
(Sf. Chiril al Alexandriei, "Despre Sfânta Treime", PSB 40, pag. 142)

Fer. Augustin
"Nu pe tine, care ești Petru, ci pe piatra pe care tu ai mărturisit-o, pe piatra pe care ai recunoscut-o zicând: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu, pe acea piatră voi zidi Biserica Mea. Tu te vei zidi pe Mine, nu Eu pe tine. Cei ce voiau a fi zidiți pe oameni ziceau: Eu sunt al lui Pavel, eu al lui Apollo, eu al lui Chefa, adică al lui Petru; dar cei ce nu voiau a fi zidiți pe Petru, ci pe Piatră, ziceau: Eu sunt al lui Hristos."

Sf. Ambrozie în "Despre Întrupare"
"Credința este temelia Bisericii, căci nu de persoana, ci de credința lui Petru s-a zis că porțile iadului nu o vor birui pe ea. Mărturisirea credinței este cea care a învins iadul."

Sfântul Teofilact în "Tâlcuire la Evanghelia după Matei" (Editura Sophia 1998, pag.99-100):
"Și Eu zic ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui (Mt. 16,18 ). Domnul îi răsplătește lui Petru dându-i lui mare plată, a se zidi Biserica pe mărturisirea lui. Căci, de vreme ce Petru L-a marturisit pe El că este Fiul lui Dumnezeu, această mărturisire va să fie temelia celor ce cred, căci tot omul care vrea să zidească casa credinței pune ca temelie această mărturisire. Căci oricâte fapte bune am zidi, dacă temelie nu vom avea dreapta mărturisire, șubred vom zidi."
Iar Meletie Pigas, patriarhul Alexandriei, tâlcuiește astfel aceste cuvinte:
"Nu zice: pe tine, Petru, voi zidi Biserica Mea, ci îi spune: Tu ești Petru, de la piatra pe care ai marturisit-o. Si pe piatra aceasta voi zidi Biserica Mea. Iar piatra era Hristos, zice dumnezeiescul Pavel ( I Corinteni 10, 4 ) . Deci pe piatra marturisită de Petru zidește Hristos Biserica, adica pe Sine însuși. Iar ceea ce zice către unul: Și iți voi da cheile împărătiei, trebuie să se înțeleagă pentru toți. Căci Mântuitorul pe toți i-a intrebat: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Și ei răspund: Unii Ilie, iar alții unul dintre prooroci. Și iar îi întreabă: Dar voi cine ziceți că sunt? Deci pe toți îi întreabă și pentru toți răspunde Petru, făcându-se gura a tuturor: Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și pentru toți, deci, primește răspunsul Mântuitorului."

"Vrând a îndrepta în Petru cusurul grăirii împotrivă, Hristos îngăduie ca acest apostol să se lepede... Ascultați ce îi zice: <<M-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința>> . El îi grăiește astfel pentru a-l mișca cu mai multă putere și a-i arăta că mai grea va fi căderea sa decât a celorlalți, și că va avea nevoie de un mai mare ajutor. Căci era în aceasta un îndoit păcat: al grăirii împotrivă și al înălțării mai presus de ceilalți ucenici. Era chiar și un al treilea, mai grav, acela de a se bizui cu totul pe propriile puteri. Pentru a vindeca pe Petru, Mântuitorul îl lasă să cadă și, punând de o parte pe ceilalți ucenici, îi zice: << Simone, Simone, iată Satana v-a cerut ca să vă cearnă ca pe grâu>>;, adica să vă tulbure, să vă ispitească, << dar eu m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta >>. Dacă Satana a cerut să cearnă pe toți apostolii, pentru ce Domnul nu zice tuturor << M-am rugat pentru voi >>? Au nu pentru cuvântul ce am aratat mai sus? Au nu i-a adresat cuvântul numai lui Petru singur pentru a-l mișca și a-i arăta că va avea o cădere mai grea decât a celorlalți? (...) Cum dar a putut Petru să se lepede de Hristos, cu toate că Domnul S-a rugat pentru el? Hristos nu i-a zis: << ca să nu te lepezi de Mine >>, ci: <<ca să nu piară credința >>;, ca să nu piară cu totul." (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Evanghelia după Matei, Cuvântul 82)

Cuvintele "Paste mieii mei, paste oile mele" ...
Aceasta nu s-a zis numai apostolilor și episcopilor, scrie Sf. Gură de Aur, ci și fiecaruia din noi (preoti), oricât de mic ar fi el, care a fost însărcinat cu purtarea de grijă a turmei“ (Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvantul 77 la Sf. Matei).