Nu sunt in masura sa spun ce si cum legat de perioada lunara a femeii, dar indraznesc sa ma intreb cate din femeile care merg in fiecare duminica, in fiecare sarbatoare, sau mai bine zis la fiecare slujba facuta de biserica langa care traieste, isi pune problema asta? E posibil sa ma insel dar eu nu cunosc niciuna. Situatiile care le-am intalnit erau asa:
- femeile care participa la fiecare slujba spun ca au inteles ca nu este indicat sa mearga la biserica in perioada respectiva si se conformeaza
- femei care merg destul de des la biserica dar le convine situatia ca din cand in cand sa mai ramana acasa
- femei care merg mai rar la biserica si spun ca nu au inteles de ce nu au voie, de aceea merg mai rar pentru ca considera biserica invechita si ca injosesc femeia
- femei care nu le intereseaza biserica dar tot se revolta spunand ca biserica injoseste femeia
De la cele care spun ca au inteles am primit diverse pareri. Am auzit spunandu-se ca prefera ascultarea si ca nu se simt injosite. Altcineva mi-a spus ca de obicei e o doza de mandrie cand incepi sa-ti spui: "cum sa nu am voie? cu ce sunt eu mai prejos fata de altii?" cand de fapt ar trebui sa ne gandim ca nu meritam sa ne apropiem de cele sfinte nici cand sumtem perfect sanatosi.
In final cred ca fiecare femeie trebuie sa se uite in sufletul ei, dar cu ochi duhovnicesti, si apoi sa aleaga daca merge sau nu la biserica in zilele cu pricina. Duhovnicul ar trebui sa dea cel mai bun sfat, pentru ca de obicei cunoaste persoana mai bine si vede si unde actioneaza mandria si atunci instituie restrictii ca sa ne smerim, sau unele femei la care actioneaza lenea sa le spuna sa mearga la biserica chiar in zilele respective.
|