Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Repet : nu e vorba de intratul in biserica, ci de impartasanie. Iar cine vrea sa se impartaseasca si "atunci", sa o faca pe propria raspundere... sau sa astepte urmatorul Sinod pan-ortodox pentru amanunte.
|
Nu numai pe propria raspundere ci si dupa sfatul duhovnicului (in cazul meu).
Si da, este vorba de intrat in biserica aici. De asta vorbesc toti. Ca nici nu se duc la biserica, iar daca se duic nu saruta icoane, nu iau anafura, stau in prag etc.
Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Vanitatea, un pacat care se poate trece cu vederea? Da, daca se intampla o data. Dar prin repetare devine patima; si atunci pacatul mic nu este pacatul cel mai mic, cum zice Pr. Arsenie Papacioc.
Costat cam multa influenta vestica in conceptii. Locatia nu este o scuza pentru pacate.
Oare nu se spune sa scriem in aer pacatele altuia si sa le sapam in piatra pe ale noastre? Constat insa o mare ingaduinta pentru propriile pacate, si nu e bine, caci nu ne serveste la mantuire.
|
Eu nu am zis ca ma coafez sau ma fardzez (daca trebuie neaparat sa stiti, doar ma tund, nu ma vopsesc si nu folosesc farduri). Chiar vorbeam de altele cand spuneam lucrurile astea deci sunt indulgenta cu 'pacatele' lor.
A, da, folosesc mici artificii ca unele bijuterii sau haine care sa imi vina bine (pentru care folosesc un buget foarte limitat si nu tin seama de ultima moda). Eventual putin parfum pe care oricum nu il simt decat cei care se apropie cu nasul de mine. Categorie foarte limitata, parol.
Hai, sa revenim la lucruri generale:
OK, vanitatea este un pacat care este grav, dar eu am zis ca in cazul acestor artificii femeiesti este poate vorba de 'putina' vanitate', insa parerea mea este ca se exagereaza si vanitatea adevarata se manifesta altfel.
Nu este neaparat vanitate faptul in sine de a te imbraca frumos sau a te ingriji, ci modul in care o faci si motivele si sentimentele pe carele starnesti in tine si in altii. Duhul in care o faci. Si a te gandi nu stiu cat la aceste lucruri legate de imbracaminte si podoabe cred ca duce la acelasi rezultat ca a pierde mult timp si bani pentru ele: poti de altfel cadea in alte pacate, ca judecarea aproapelui, acreala si mandria. Cam asta vroiam sa zic.
Dar asta se discuta pe alt topic.
Inca ceva: nu vad ce au a face spusele mele cu occidentul. In Romania femeile pun mult mai mare accent pe farduri si imbracaminte ca semn de pozitie sociala si autorespect (cel putin acolo de unde vin eu). Aici vezi mult mai multe femei nefardate si imbracate cu furca (mai ales in tarile germanice, din cate am observat, deci cred ca daca te uiti in jur poti confirma asta).
Si gasesc ca este nelalocul lui sa tot compari occidentul cu Romania de parca toti romanii ar fi ortodocsi piosi, modesti si smeriti, si toti occidentalii si-ar scuza pacatele si ar fi plini de ei. Dupa parerea mea tu nici nu cunosti occidentul. Ai si scris de curand ca stai acolo numai cu trupul. Iar Romania o idealizezi.