Subiect: Pomana
View Single Post
  #32  
Vechi 28.05.2010, 22:10:40
costache marilena
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Marilena, ma ierti, dar link-ul dat de tine nu oferea raspuns la intrebarea mea. Spunea despre rugaciunea pentru morti si despre cat de des se fac pomenile. Insa omitea definitia si folosul pomenii. Asta caut eu.

Ma surprinde sa nu gasesc nimic oficial pe net [foarte posibil nu stiu unde sa caut]. Oare pomana este doar un obicei din popor binecuvantat de preot si fara nici o legatura cu dogma ortodoxa?

Definitie

Pomana=Dar, danie, ofrandă făcute cuiva și servind, potrivit credinței creștine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere.
Sau: a) (în mod) gratuit sau la un preț foarte scăzut; b) (în mod) inutil, zadarnic sau neîntemeiat.
Sau sinonimul la pomana : parastas=Slujbă religioasă făcută pentru pomenirea celor morți


Foloase:

Sfântul Ioan Gură de Aur îndeamnă: „Să nu te îndoiești deloc că cei morți se vor folosi duhovnicește, căci preotul nu se roagă zadarnic fie la Proscomidie, fie la Sfânta Masă, pentru cei adormiți în Hristos, cu credință în Dumnezeu Omul”.
În finalul ecteniei pentru morți, preotul liturghisitor rostește rugăciunea pentru iertarea păcatelor celor adormiți: „Dumnezeul duhurilor și a tot trupul, Care ai călcat moartea și pe diavolul l-ai surpat și ai dăruit viață lumii Tale, Însuți, Doamne, odihnește și sufletele adormiților robilor Tăi (N), în loc luminat, în loc cu verdeață, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și orice greșeală au săvârșit ei cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun și iubitor de oameni, iartă-le lor. Că nu este om care să fie viu și să nu greșească; numai Tu singur ești fără de păcat; dreptatea Ta este dreptate în veac și cuvântul Tău este adevărul”, întrucât Hristos este „învierea și viața și odihna adormiților robi.”
Preotul cere odihnă, întru veșnică pomenire pentru adormiți de la Stăpânul mult-îndurat Hristos, rugându-L să treacă cu vederea orice au greșit, ca oameni, în această viață: „și-i iartă lui toate câte a păcătuit cu cuvântul, sau cu lucrul, sau cu gândul, dezlegându-l și de legătura pusă în orice chip asupra lui, cu care el însuși din mânie sau din altă pricină s-a legat pe sine, sau de la arhiereu, sau de la altcineva a suferit o alunecare ca aceasta, prin invidia și prin lucrarea diavolului. Binevoiește, Preabunule și mult-Îndurate, ca sufletul lui să se așeze cu sfinții, care din veac eu bineplăcut Ție, iar trupul să se dea firii celei zidite de Tine.”
Biserica a rânduit și slujvâba Litiei pentru morți, care se săvârșește în toate zilele de peste an, seara după Vecernie și dimineața după Utrenie, cu excepția zilelor de sărbătoare sau a duminicilor în care se cântă polieleu și doxologie, precum și a sărbătorilor mari.”

În concluzie, rugăciunile pentru cei adormiți au fost practicate de Biserică din veacul apostolic, fiind fundamentate biblic și patristic, fiind conform învățăturii ortodoxe despre starea provizorie a sufletelor după judecata particulară.
Astfel, rugăciunile pentru cei adormiți le sunt balsam duhovnicesc, bazându-se pe comuniunea iubirii dintre cei vii și cei adormiți, ceea ce stă la temelia înățăturii și trăirii creștine.

Totuși, Biserica nu se roagă pentru cei ce au păcătuit împotriva Duhului Sfânt, cum sunt ereticii, cei nebotezați, necredincioșii și cei ce s-au opus adevărului cu știință și voință, cei ce s-au sinucis sau cei ce au săvârșit păcate de moarte, căci spune Sfântul Ioan: „Este și păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela( I Ioan 5, 16). Biserica învață rugăciuni pentru cei care săvârșit păcate ce pot fi iertate în lumea cealaltă, pe temeiul iubirii veșnice( I Corinteni 13, 3).

Daca ai fi citit postarile mele in special link-ul 24 ai fi aflat cea mai oficiala explicatie.

...caci mai oficiala decat atat nu se poate... din pacate in Constitutia Romaniei nu este trecuta pomana/parastasul...

Dar cred ca ne pierdem vremea de POMANA si tu cu cautarile si eu cu explicatiile...
Reply With Quote