View Single Post
Vechi 28.05.2010, 23:02:01
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
ce-am facut?
pai, cum mai maria-luisa, Sfantul Trup si Scump Sangele Lui Hristos sunt simbolice? Tu te impartasesti cu un simbol, doar asa, simbolic ?
Tu mai si citesti din ce se scrie pe acest forum sau scrii numai?
Pai rad ereticii de tine!
Daca esti ortodoxa si esti membra unui forum crestin ortodox inseamna ca ai si un duhovnic. Du-te fuguta la el si-l intraba cum este Taina Euharistiei, cum este cu SfantulTrup si Scump Sangele Domnului.

Sau daca n-ai pe cine intreba citeste asta (postat de "timtimpui" pe un thread numit Epicleza) :

"HRISTOS A ÎNVIAT, la toți!!! Dragii mei, am citit și eu așa, să zic de curiozitate, să văd ce și cum gândește fiecare, unele idei sunt bune, însă sunt și destule care "lasă de dorit", în sensul că amestecă ortodoxia cu catolicismul, își spun părerile personale în loc să le lase pe cele ale Sf. Scripturi și ale Sf. Părinți, și tot așa...! Eu vă spun că taina prefacerii vinului și a pâinii în cadrul Sf. Liturghii în Însuși Sf. Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, este TAINA TAINELOR ȘI MINUNEA MINUNILOR, și nu există o altă minune mai mare pe pământ decât aceasta până la sfârșitul veacurilor, cât timp va îngădui Bunul nostru Dumnezeu să se mai săvârșească Sf. și Dumnezeiasca Liturghie. Și că ceea ce se întâmplă în Sf. Altar când se prefac aceste materii în Dumnezeieștile Taine, nu trebuie să "iscodim" noi cu mintea noastră rațională NICIODATĂ, fiindcă din pricina limitării noastre în a cuprinde cele Dumnezeiești și tainice, nu vom putea NICIODATĂ înțelege rațional, și de aceea nu a îngăduit Dumnezeu să vedem noi carne și sânge în Sf. Potir, fiindcă nu se mai putea împărtăși nimeni, neputând a mânca cele ce avea să vadă acolo! Dar așa, fiind sub materia pâinii și a vinului, și știind că acolo este Însuși Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos, atunci ne putem împărtăși cu bucurie și cu nădejdea în viața veșnică, după cum ne spune și în Sf. Scriptură. De aceea trebuie cred, să nu încercăm uneori "să vedem ceea ce nu se vede, dar există"! Este ca și cum am încerca să vedem curentul electric care circulă prin fire...! Iar de ce se procedează așa la săvârșirea Epiclezei, spunând preotul mai întâi cuvintele "Luați, mâncați...", și celelalte, este o explicație f. concretă și detaliată în cartea "Explicarea Dumnezeieștii Liturghii", de Protoprezbiter Ștefanos Anagnostopoulos, de la pag. 332 până la pag. 348, deci e cam mult de scris, și este FOARTE BINE așa cum se procedează, fiindcă Sfinții Părinți și Sf. Sinoade nu au greșit NIMIC când au rânduit toate cum să se săvârșească în Biserică! Pe scurt, ar fi faptul că Mântuitorul este acolo de față, și El le lucrează pe toate, preotul doar având mâinile și gura "împrumutate" de la Domnul Hristos, și că ceea ce se petrece nu este o comemorare, și simbol, ci exact "Cina cea de Taină", și se petrece aievea..., și de aceea spune mai întâi "Luați, mâncați...", apoi Însuși Dumnezeu lucrează ceea ce urmează, adică invocarea Duhului Sfânt și prefacerea Sf. Taine! De aceea noi trebuie să le primim așa cum sunt rânduite și așezate, știind că ne ghidăm după un dreptar bun, și mergem pe calea cea dreaptă. Doamne ajută tuturor! (îmi cer iertare pt. intervenție, dar sunt în cunoștință de cauză, nu vă vorbesc de la mine)"