Subiect: Pomana
View Single Post
Vechi 28.05.2010, 23:23:23
costache marilena
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Nu ma supar. Multumesc ca ti-ai spus parerea. Uite, voi mai citi o data tot topicul sa vad daca nu ma incadrez la punctul 1. Daca voi gasi pomana ca dogma ortodoxa, si folosul ei dovedit prin scrierile vreunui parinte sau ceva de acest gen...imi voi cere iertare.

Chiar ii pare rau ca te-ai suparat, dar tu vorbesti despre rugaciunile pentru morti. Le-am inteles. Eu vorbesc de pomeni...stii tu, cand dai cuiva sa fie pentru mort...Sunt doua lucruri diferite, cel putin pentru mine.

Ok, mai verific. Sa fii binecuvantata!

Iarta-ma, Doriana, m-am cam aprins. Dar cred ca este o trasatura caracteristica ortodocsilor...uneori buna, alteori nu prea... Suntem patimasi, ce sa facem.
Iarta-ma, te rog!
Pomana este sinonim cu parastas, iar sensul de daruire de mancare sau haine celor saraci al termenului pomana este strans legat de rugaciunile facute de preot explicate mai sus (definitie si foloase).Exista si parastase fara impartit de mancare in stanga si-n dreapta ( la saraci in special,si de preferinta) Insa daruirea de mancare ,haine, etc. se face ca gest de milostenie pt nevoiasi, ca bucurandu-i sa se roage si ei impreuna cu noi pt iertarea pacatelor celor repausati (adormiti intru Domnul). E un gest frumos, evident, facut cu un oarecare interes... dar tot nobil: eu te miluiesc ca sa te rogi si tu pentru iertarea pacatelor celor morti, pentru ca rugaciunile noastre impreuna sa fie implinite de Domnul.

Imi pare rau ca te-am repezit...
Reply With Quote