Subiect: femeia necurata
View Single Post
Vechi 29.05.2010, 00:09:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Si asa te-a invatat, sa mergi duminica la Sf. Liturghie, sa te impartasesti de fiecare data si apoi sa te bucuri de toate placerile trupului? Doar ne-ai tot spus ca nu esti pentru abstinenta in zi de duminica sau sarbatoare... Tocmai de aceea e bine, zic eu, sa scriem cum spune Biserica, nu cum vrem noi sa fie, ca sa nu smintim pe cei care nu stiu si se informeaza aici. Poate ca ceea ce consideri tu ca e bine pentru tine, nu e bine si pentru altul. Sa ne tinem deci de invatatura Bisericii, cum face si Geo.Nectarios mai sus, si bine face!
(In partile innegrite, scrise la plural te referi de fapt la mine, ca nu scriu cum spune Biserica ci cum vreau eu, si ca ii smintesc pe altii; asta vroiam sa zic mai sus)

Duhovnicul da, nu mi-a dat nici o restrictie speciala pentru dupa impartasanie. Eu am invatat ca dupa impartasanie (care trebuie sa fie regula, nu exceptia atunci cand mergem la liturghie) sa ne consideram nevrednici, sa multumim, sa citim rugaciunile (la biserica lui se citeau cu voce tare dupa slujba.. imi este dor de acest obicei), sa ne bucuram, sa particpam la agapa (daca este) sau la masa cu ai nostri, duminica sa fie o zi speciala. Asa cum nu este zi de post nu este nici de abstinenta. Ajunezi, te abtii de la relatii conjugale in noaptea dinainte, dar nu dupa.
Si mancarea este o placere a trupului, or dupa impartasanie mancam, bem eventual vin.. Dupa tine si asta ar trebui interzis?
Dumnezeu ne-a dat posturi, dar si bucurii, inclusiv trupesti, de care ne putem folosi.

Ce spune Geo mai sus este foarte frumos (singura mea obiectie este cu impartasania) dar este altceva decat spui tu, deci care este invatatura Bisericii pana la urma? Ca zici ca eu smintesc lumea.. Sau, paron, ai zis ca noi o smintim. ;-)
Nu exista in acest domeniu o singura invatatura a Bisericii, dupa cum se vede din textele citate, si nu vad de ce smintesc cand o spun pe cea care mi se pare mai corecta. Si sigur, poate nu e bine pentru altii.. Dar suntem pe un forum, si fiecare spune cum i se pare bine, din ce a inteles el sau ea din credinta Bisericii, nu?