Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Oamenii au păreri personale. Și preoții au dreptul și ei la păreri personale, deși un preot bun va ști întotdeauna să precizeze ceea ce este părere de ceea ce este învățătură, prin expresii ca "după părerea mea", sau "eu cred că", fiindcă în caz contrar se subînțelege că preotul, mai ales când este în exercițiul ministerului lui sacerdotal, predică părerea Bisericii și nu păreri personale. Iar părerea Bisericii transpare în acte oficiale ale magisteriului sau ale mădularelor competente ale Bisericii în limita lor de competență. După cum v-am mai spus, nu cunosc nici un act al Bisericii sau al vreunei instanțe a ei care să îl înfiereze pe Torquemada sau să declare că este nevrednic ori că a luat decizii greșite și care anume ar fi acelea. Se poate să fie, dar nu le cunosc eu. Deci, ca să vă răspund la întrebare: dacă 3-6 preoți catolici ar declara că au o părere în general proastă despre Torquemada, ori despre rolul avut de Inchiziție în ansamblul ei, nu ar fi suficient ca să îmi schimb opinia. Dacă însă, ar pune în eviedență existența unor acte ale Bisericii de tipul celor menționate, atunci voi fi obligat să îmi schimb părerea, fiindcă părerea mea nu poate fi contrară părerii OFICIAL FORMULATE în Biserică.
|
Parerea oficiala formulata de Biserica Catolica este aceea ca si-a cerut iertare pentru VIOLENTA FOLOSITA IN NUMELE ADEVARULUI...toata violenta, nu selectata, nu fragmentata...dumneavoastra de ce o faceti, sunteti sigur ca nu gresiti in aceste interpretari PERSONALE?
Citat:
Dacă papa sau responsabilul de resort din Curie (azi card Levada, în calitate de "Inchizitor General") ar declara public că își cere scuze pentru eventuale crime ale lui Torquemada, atunci ar trebui să îmi revizuiesc părerea mea, acestea fiind luări de poziție oficiale, chiar dacă sunt vorbite și nu scrise.
|
Papa si-a cerut iertare pentru violenta folosita, toata...!!!
Citat:
Vedeți răspunsul de mai sus. Confesorul meu este competent să îmi spună, în urma confesiunii mele, dacă o anumită acțiune a mea este sau nu este păcat. Mă îndoiesc că e competent să facă același lucru despre acțiunile lui Torquemada. Chestiunile istorice, de tip "a făcut sau nu a făcut atrocități Napoleon ?" sau "a avut un rol mai degrabă bun sau mai degrabă rău lucrarea urmașilor Sf Bernard" NU sunt de competența confesorului meu, și primul care știe asta este el.
|
Deci dumneavoastra aveti competenta de a emite astfel de opinii, desi nu sunteti nici macar preot, iar confesorul nu...si va indoiti de competenta sa?
Pai ar putea sa creada ca violenta de tipul celei folosite pe perioada Inchizitiei...a fost o greseala, o opinie la unison cu cea a Papei de alfel, si nu in contradictie, nu credeti?
Citat:
Desigur că sunt failibile. Sunt păreri ale unui laic în materie istorică, nu păreri ale papei sau sinodului ecumenic în materie dogmatică.
|
Exact, in timp ce Papa si-a cerut iertare pentru violenta... dumneavoastra veniti sa ne spuneti ca ea e necesara, si benefica!!
Citat:
Bănuiesc că Biserica Catolică și-a cerut scuze pentru procese instrumentate greșit. Victimele unor asemenea erori judiciare au putut fi, uneori, persoane nevinovate. Am amintit de Fecioara din Orleans. Știm asta, fiindcă a avut loc un recurs peste secole, în urma căruia, în prima parte a sec XX, Ioana d'Arc a fost declarată nevinovată de acuzațiile care i s-au adus (vrăjitorie) și a fost înălțată la cinstea altarelor. Deci, dacă Biserica, reexaminând cazul, o consideră pe Ioana d'Arc nevinovată și chiar făcând parte din Corul Fericiților, așa o consider și eu. Nu acesta este, însă, cazul cu presupusele victime ale lui Torquemada.
|
Torquemada e sfant in Biserica Catolica, sau ce este...care e opinia generala despre el, si oficiala?
Citat:
Când Biserica va reexamina dosarul Ian Huss și va declara că acela nu a stăruit în erezie, inchizitorii săi săvârșind o teribilă eroare judiciară, așa voi considera și eu. Până atunci consider, orice ar spune confesorul meu, că Ian Huss a fost eretic și că verdictul dat de judecători "vinovat pentru erezie" a fost unul foarte temeinic și corect.
|
Deci pana la urma Confesorul dumneavoastra se pronunta, sau nu asupra acestor aspecte?
Citat:
Acuma, cred că am vorbit suficient și în amănunt pe această temă. Nu vă voi mai răspunde eventualelor replici ale dv la replicile mele la replicile dv la replicile mele, deoarece cred că ceea ce a fost important a spus fiecare și, mai departe, nu sunt previzibile decât variațiuni pe aceeași temă. Care oricum s-a depărtat mult de subiectul topicului.
|
Nu...subiectul e papalitatea, iar Papa si-a cerut iertare pentru greselile Bisericii Catolice, de ce ne-am indepartat de subiect?
Papa Leon al III lea a fost infailibil, sau au inceput sa fie papii infallibili dintr-un anumit an?