Citat:
În prealabil postat de Eugen
Ai niste idei care frizeaza logica si istoria Bisericii (mai degraba neoprotestante decat neutre).
1. De unde ai luat sintagma aceea "crede si nu cerceta"? Te intreb fiindca am mai auzit-o ca fiind pusa pe seama Bisericii de catre ateii comunisti, dar nici n-am auzit-o, nici n-am vazut-o scrisa nicaieri. Poate imi indici sursa.
2. De unde aveau primii crestini cartile NT care au fost scrise mult mai tarziu si pe rand? Deci credinta venea prin viu-grai, nu din cercetarea cartilor si nici "din suflet" (trebuia sa o sadeasca cineva acolo). Iar cei ce o vesteau au fost initial apostolii si apoi urmasii lor, "popii" si episcopii ("prea sfintii").
3. Problema este, tu ai destula pricepere? ca din ce-ai postat pana acum se vede ca ai mari lacune, sau cum spune proverbul acela "daca taceai, filozof ramaneai".
4. Singurul punct cu care sunt perfect de acord cu tine este ultimul: hai sa gandim inainte de a posta!
|
Nu stiu in ce masura ideile sunt neoprotestante(desi te asigur ca nu sustin in nici un fel neoprotestantii)
1. Nu apare efectiv ca sintagma, dar a fost atitudinea bisericii, care indemna oamenii sa nu puna doctrinele ei sub semnul intrebarii, altfel deveneau eretici,vrajitoare,etc. Desi in capitolul acesta catolicii cu Inchizitia au excelat, au fost si cazuri restranse pentru ortodoxie,insa acesteia ii lipsea puterea politica a papalitatii, prin urmare nu a putut sa faca prea multe.
2. Prima carte NT a fost scrisa prin anii 40 d.Hr. de catre Marcu din cate stiu, si a si fost folosita de multi crestini. Intradevar in primii ani era raspandita prin viu grai, si orice nou convertit incerca sa converteasca altii la randul sau, deci apostolii sunt apostoli, nu primii preoti. Erau autoritati bisericesti, dar mai degraba fiindca ei sunt discipolii lui Iisus. Apostolii au raspandit acele invataturi, iar dupa o vreme le-au si scris. Primii crestini au inteles fundamentul prin viu grai, dar si-au insusiti fiecare detaliu prin evangheliile scrise.
3. Nu stiu daca am sau nu... asta ramane de vazut. Cat despre lacune, citeste mai atent. Nu sunt perfect dar te asigur ca stiu despre ce vorbesc, atfel nu as fi postat/
4. Hai sa gandim intotdeauna nu doar inainte de a posta.