De curand mi-am adus aminte de orele de limba latina din timpul liceului. Recunosc, nu prea mi-au placut la vremea respectiva, mai ales ca nu e o limba usoara, chiar si pentru noi, vorbitorii de limba romana.
Dar chiar si asa e o placere sa citesc in latina sau sa aud cum e vorbita. E socant de asemanatoare cu limba romana si daca citim altceva decat texte antice. Limba latina este limba oficiala a Vaticanului. Tot un organism catolic este si cel care se ocupa in continuare de mentinerea limbii, asa cum Academia Romana se ocupa de limba romana:
Opus Fundatum Latinitas, infiintata in 1976 de catre Papa Paul al IV-lea. Pe langa periodice in limba latina, aceasta organizatie publica si
liste de neologisme (
Lexicon recentis Latinitatis). Stiati ca termenul latin pentru "computer" este
instrumentum computatórium? Sau ca la "hangar" se spune
receptáculum aërinávium?
Exista si o varianta in limba latina a Wikipedia (
Vicipaedia), care contine aproape 40 de mii de articole. Pana la urma este adevarata zicala: [i]Quod non est in interrete non est in mundo[/url] - sesizati va rog frumusetea cuvantului
interrete (internet). Tot de pe
Vicipaedia am aflat ca presedintele Romaniei este domnul
Traianus Băsescu, iar prim-ministru este
Aemilius Boc - aici cred ca editorii au cam sarit calul :)
Pe Youtube situatia e insa trista. Majoritatea limbii latine este vorbita de vorbitori nativi de engleza, care cred ca pur si simplu nu sunt in stare sa-si insuseasca un accent corect sau nu cunosc reguli elementare de pronuntie. Am gasit
Crezul (da, e cu
filioque) si alte rugaciuni catolice, care, din fericire, au o pronuntie perfecta. Si
un copil de patru ani care citeste o rugaciune in latina.
Daca mai gasesc ceva interesant despre limba mama a limbii romane, o sa postez aici si va rog si pe voi sa faceti la fel.