Citat:
În prealabil postat de ory
... " Cea mai mica particula dintr-o substanta, care prin procedee chimice obisnuite nu mai poate fi fragmentata in alte particule mai mici, se numeste atom ! "
Asta am invatat in clasa a 7 a, adica acum mai bine de douazeci de ani , parca vad si acum batul profesoarei de chimie.
Deci, nu suntem chiar atat de ignoranti ! Dar, nici ca mi-ar pasa " de ce este gol in interiorul atomului ? ", caci doar nu suntem genii de chimisti, cred ca este inutila intrebarea, iar raspunsurile vor fi pe masura. Le stim pe toate, iar acum am ajuns la atom....
|
Atomul nu mai e demult ceea mai mica particula......
O definitie foarte mult simplificata a atomului poate fi urmatoarea: o parte de materie (nu chiar cea mai mica, fiindca exista si particule elementare), compusa din
electroni,
protoni si
neutroni; electronii se rotesc in jurul unui
nucleu, care contine protoni si neutroni.
Candva, atomul era considerat “caramida ultima”; apoi s-a constatat ca el are o structura complexa si ca daca i se inlatura toti electronii ramane “miezul” sau – nucleul. Dar s nucleul s-a putu sparge si au aparut nucleonii, alaturi de alte entitati pe care fizicienii le-au denumit
particule elementare . Particulele elementare fac obiectul unui capitol de sine statator al fizicii, denumit fizica particulelor elementare, in care se studiaza proprietatile acestora, rolul lor in structura materiei, precum si legitatile ce la guverneaza existenta. Aceasta reprezinta o treapta determinata din ceea ce se numeste adeseori
microcosmos.
Cel mai usor se observa ca particulele sunt ordonate dupa mase si ca fiecare dintre cele patru grupari are componentii cuprinsi intr-un anumit interval de mase. Prin urmare,
masa este una dintre caracteristici.
Sarcina electrica este o alta marime ce caracterizeaza particulele elementare. Se observa ca majoritatea particuleleor sunt incarcate fie pozitiv fie negativ, dar si ca aproape fiecare familie – multiplet de sarcina – are un component neutru. Sarcina electrica a electronului |e| se considera drept sarcina unitate si la ea se raporteaza toate celelalte. S-a dovedit ca sarcinile celorlalte particule incarcate sunt totdeauna un multiplu intreg, pozitiv sau negativ, al sarcinii
e (mai este denumita si sarcina elementara).
Fizica si in general ceea cuantica si chimia m au pasionat din gimnaziu....
si adevarul e tot ce exista e bazat pe fizica si chimie.....si e foarte interesant daca vedem apa cat de complexa e chimic......
daca ne uitam in structura unei seminte cate are...ca de exemplu samanta uni barbat in care se gaseste ADN ul fiecaruiea,samanta fiind formata din anumite subtantechimice dintre cel mai important fiind Zingul si daca barbatul respectiv are carente de Zing adn-ul viitorului om e perturbat care ulterior se vor vedea.....
e destul de intresant daca intri in complexitatea lucrurilor gasesti exact cuvantul proorocului cre zice...TOATE INTRU INTELEPCIUNE LE AI FACUT! CAT DE MARI SUNT LUCRURILE TALE DOAMNE!...
pt noi oamenii e greu de inteles.....ca de exemplu magma care are o temperatura destul de mare nu ese la suprafata ci iese exact cand este timpul de supra aglomeratie prin eruptia vulcanica e fascinant....mi ar place sa vad de departe o eruptie ...suna cam ciudat dar.....fiecare cu nebunia lui....