Citat:
În prealabil postat de HoratiuM
Și pentru că tot vorbeam despre ce știe fiecare și ce rost are să faci filosofie: dacă ai fi citit introducerea la "Critica Rațiunii Pure", nu mai veneai cu infantilismele acestea empiriste. Acolo ți se spune foarte clar că trebuie să existe o formă a priori a cunoașterii căci nu putem dobândi modalitatea noastră de a cunoaște în mod fundamental prin stricta contingență. Undeva, la origini, există o structură transcendentală identificabilă la nivelul sensibilității ca intuiție pură (spațiu și timp), iar la nivelul gândirii, ca intelect (cu cele 12 categorii), apercepție (Egoul) și imaginație transcendentală.
Apoi, același Kant arată foarte clar că, din punct de vedere CRONOLOGIC, cunoașterea noastră începe cu experiența. Dar, din punct de vedere ARHITECTONIC, structural, cunoașterea este imposibilă fără preexistența unor forme pure ale ei.
Dar, mă rog, ăsta e destinul științei de azi. E condamnată să repete practic toate etapele gândirii din trecut pe care le ignoră.
|
Recunosc ca filozofia ma depaseste si ca nu pot lua de bun ceva ce mi
se spune. Din cite stiu eu, exista mai multe puncte de vedere si Kant nu are exclusivitatea in domeniu. Daca a demonstrat ceva fara vreo urma de indoiala, te rog da-mi de stire.