Citat:
În prealabil postat de coralina
La acest topic s-au dat citate din mai multi Sfinti Parinti; unii sunt de parere ca femeia poate intra in biserica in perioada de menstruatie, altii, dimpotriva, considera ca e un mare pacat apropierea de cele sfinte in aceasta perioada (nu includ aici Sf. Impartasanie).
N-au fost luminati toti Sfintii Parinti de acelasi Duh Sfant? De ce unora tindem sa le dam mai multa "crezare" decat altora? De unde diferenta de continut in canoanele lor?
I-as ruga mai ales pe cei care se exprima atat de vehement impotriva prezentei femeii "necurate" in biserica (Zaharia, Miha-Anca, Anna21) sa se pronunte in aceasta privinta pentru ca prin atitudinea lor se impotrivesc fatis canoanelor unor Sfinti Parinti; as vrea sa stiu cum stiu ei sa discearna intre bine si rau in aceasta situatie.
|
Canoanele sunt canoane iar atunci cind au fost stabilite ele au avut girul unor sfinte sinoade sau sinoade locale sau a unor personalitati marcante ale credintei apreciati unanim iar mai pe urma fiecare biserica nationala (patriarhie)cind si-a elaborat culegerea de sfinte canoane in limba si editura sa a avut deasemenea girul sfintelor sinoade nationale si a comisiilor de specialitate din acestea.
Parerile, reflectiile , recomandarile, consideratiile si chiar speculatiile nu au rangul de canoane, canon inseamna ,,norma, lege" . Nu am auzit pina acum , chiar daca ar fi pareri ale unor sfinti , ca aceste pareri sa se numeasca precum canoanele : ,,sfintele si de D.zeu inspiratele canoane" . Adica au caracter orientativ si nu de lege precum canoanele. Chiar de la primul sinod , cel apostolic , formula de incheiere a hotaririlor a fost : ,,... parutu-sa noua drept si Duhului sfint sa ..." ceea ce arata originea si asistenta DS.(adica vointa Dumnezeiasca) in desemnarea canoanelor, ceea ce le face implicit litera de lege indiferent ca este un singur canon pe o tema sau sunt 12. Nu am auzit pina in prezent de canoanele sf. Ioan Hrisostom sau si ale altor nume vehiculate si sper sa nu fie aceaasta o carenta grava a mea !
Acesta este motivul pozitiei mele pe subiectul ,,imaculata femeie".