E adevarat ca o greseala se plateste si e si firesc sa fie asa. Transformarea paritelui intr-un monstru face parte tot din aceasta plata? Caci totusi trebuie sa admitem ca pentru greseli asemanatoare despre altii nu s-au scris astfel de articole (si ma refer in special la doctori). Apoi parintele a actionat in baza unei credinte ( personal o consider eronata) aceea in care bolnavii psihici pot deveni peste noapte nsite indraciti ce trebuie exorcizati. Si aceasta credinta nu o are doar acest preot. Daca intr-un spital se considera ca pt boala X trebuie sa se faca operatia y si daca un doctor face acea operatie si pacientul moare pentru ca a pus in practica ceea ce a s fost invatat mi se pare normal ca pedeapsa sa fie mult mai ingaduitoare si cu atat mai mult opinia publica. Eu nu cred ca exista multi preotii care pot face diferenta intre boala psihica si indracit.
Argumentul ca parintele era fotbalist si deci nu era un bun profesionist ca preot cred ca in aceste afirmatii nu se ia in considerare ca duhovnicia nu se dezvolta pe aceleasi principii ca o alta meserie (unde e important sa fii documentat etc) Parintele Cleopa a avut numai vreo patru clase si a fost cioban (acesta fiind doar un exemplu)
Oricum topicul se refera in speta la reactia mass-mediei si nu neaparat in ce masura este vinovat parintele. Iar modul in care a fost creonat parintele in presa e total eronat, fortat. Este ca si cum in exemplul dat de Sebastiana de soferul care ucide din imprudenta
(cred ca si in acest caz a fost un fel de imprudenta) apare pe rpima pagina a ziarilor: soferul criminal, ucide cu sange rece un copil nevinovat, de fapt nici nu era sifer de mult timp, a fost corijent la matematica....etc. E pana la urma i intamplare, una tragica, una in care ne arata ca nu intotdeauna rugaciunea face totul si care ar trebui poate sa fie o lectie de smerentie pentru cei care abia astepta sa exorcizeze si sa vindece bolnavii psihic prin metode duhovnicesti. Asa cum medicul nu se apuca de spovedit nici preotul nu ar trebui sa se apuce de vindecat. (sau de inlocuit medicul- cel mult ar putea lucra impreuna)
|