View Single Post
Vechi 02.06.2010, 21:12:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Mai întâi, profesia de avocat, ca orice profesie de altfel, poate fi nobilă sau poate fi urâtă, în funcție de felul în care o exercită cel care profesează. Așa cum noblețea robei de judecător poate fi maculată de cel care o poartă, tot așa se întâmplă în oricare profesie.
Deci, "a fi avocat" nu este, din punct de vedere moral, nici mai rău și nici mai bine decât "a fi judecător", "a fi procuror" sau a îmbrățișa orice profesie din domeniul justiției, precum și vreuna din afara sa. Așa cum halatul de medic poate fi pătat în felurite chipuri, fapt care nu înseamnă că "a fi medic" este moralmente rău, așa cum veșmintele împărătești sacerdotale pot fi pătate în felurite chipuri de nevrednicul care s-ar ascunde în ele, ceea ce nu înseamnă că "a fi preot" este rău ori dezonorant, tot așa se întâmplă și cu roba celui care slujește la bara apărării.

Pe urmă, așa cum cu acuitate ați observat, profesionalitatea pe care lumea o așteaptă de la noi are un anumit grad de autonomie față de ceea ce s-ar cere de la un preot bunăoară. La avocat, oamenii nu vin ca să asculte predici și sfaturi spirituale, ci vin fiindcă au o problemă și cer ajutor în rezolvarea ei. Unde ne oprim cu această autonomie ? Locul cel mai îndepărtat unde ne putem opri fără a ne primejdiui starea sufletului este exact acolo unde se termină cooperarea materială la păcat și începe complicitatea sau coautoratul la păcat. Găsirea acestei limite e un lucru dificil, iar aici sfatul periodic al unui preot poate fi de mare ajutor, fiindcă oricât am vrea să avem rețete universale, ele nu pot cuprinde felurimea situațiilor din practică. Putem să sugerăm clientei noastre că ar fi foarte bine dacă am fi sprijiniți de niște martori mincinoși, care să susțină că au văzut cum soțul o snopea în bătaie ? Este doar cooperare materială sau e contribuție la sperjur ? Dar dacă ar fi ideea lor și ar veni deja cu un asemenea martor, întrebarea fiind ce anume ar fi bine să spună acela ? Dar dacă partea adversă folosește un asemenea martor, asta ar modifica alegerea noastră ? Să ne închipuim acum că motivul real pentru divorț al reclamantul pe care îl apărăm este insistența cu care soțul sau soția ar dori să aplice contracepția. Noi știm bine că nu vom câștiga dacă mergem pe asemenea linie. Am putea găsi alta ? Iată tot atâtea întrebări la care nu e tocmai simplu de dat un răspuns.

În sfârșit, după cum desigur știți mai bine decât mine, divorțul nu este păcat instrinsec. Nu este întotdeauna rău să divorțezi. Este păcat întotdeauna să te recăsătorești, dacă soțul legitim trăiește, numai că asta e altceva. Biserica (cel puțin a noastră) acceptă uneori despărțirea soților, ceea ce nu înseamnă că acceptă poligamia sau adulterul.

Sunt absolut convins că nu e ușor să fii avocat creștin. Credeți-mă, nu e ușor să fii nici doctor creștin. M-am folosit mult, pe lângă lecturile din domeniul moral, de sfatul preotului. Un alt lucru foarte, foarte important este dialogul cu frați și surori care, asemenea mie, sunt medici și vor să rămână copii ai lui Cristos și ai Bisericii. A existat o Asociație a Medicilor Catolici, de ce nu ați înființa una a avocaților catolici ? E destul să vă strângeți câțiva și să mergeți la episcop: vă va da binecuvântarea și va numi un preot ca spiritual al vostru. În cel mai rău caz, va dori să vadă un statut: cine se pricepe mai bine la asta decât avocații ? Curaj !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 02.06.2010 at 21:14:20.
Reply With Quote