Umila mea parere:
Cine e ortodox practicant stie ca exista doua cai de mantuire: casatoria si calugaria. Cine isi alege casatoria o face cu scopul mantuirii. Iar cand o faci cu scopul mantuirii iti asumi si conditiile pentru asa ceva, inclusiv criteriul de alegere a persoanei alaturi de care vei fi.
Daca scopul nu este mantuirea si iubesti pe Dumnezeu si Imparatia Cerurilor mai putin decat pe iubita/iubitul tau atunci esti liber sa te casatoresti cu cine vrei si fie ca o faci in Biserica sau nu efectul e 0. Ca se converteste de ochii lumii respectivul la credinta ortodoxa sau nu e tot aia.
In final ideea e ca o casatorie sa fie binecuvantata de Dumnezeu. Iar pentru acest lucru nu e suficient ca cei doi sa fie ortodocsi pur si simplu ci sa mai stie si cu ce se mananca.
In Pateric sau nu mai stiu unde am citit despre un parinte care vedea Duhul Sfant cum trecea de la un sot la altul in timpul cununiei pentru ca ei erau curati.
Esti ortodox si vrei sa te casatoresti cu cineva de alta religie fa-o, doar esti liber, dar ai terminat-o cu idei si conceptii de tipul 'binecuvantarea casatoriei si mantuirea prin familie'.
Si faptul ca un preot accepta casatoriile mixte nu e o conditie in sine ca si Dumnezeu accepta.
"Nimic nu poate inlocui crestinismul; nici toată cultură antică precrestină. Eu sînt de părere că apogeul Europei nu e la Atena, ci în Evul Mediu, cînd Dumnezeu umbla din casă în casă. Eu definesc strălucirea epocilor istorice în functie de geniul religios al epocii, nu în functie de isprăvi politice"
|