Parintele Dionisie Ignat despre sectanti
Pe cand cautam informatii despre cum trebuie sa reactionez in astfel de dispute, am gasit acest text minunat:
"Parintele Dionisie Ignat (de la Schitul Colciu-Athos) – un mare duhovnic, unul dintre cei mai cautati indrumatori duhovnicesti din Muntele Athos. Multi stareti, ieromonahi, pustnici si monahi din Sfantul Munte l-au avut ca duhovnic.
“Fratilor, paziti dragostea, ca dragostea este de la Dumnezeu. Sa avem dragoste de aproapele, sa nu avem dragoste vicleana, adica sa facem alegere ca acela e viclean, ca celalalt este asa. Eu trebuie sa ii iubesc pe toti ca pe mine insumi, ca asa imi porunceste Biserica. Aceasta este Adevarul si Ortodoxia. Adica sa ii iubim pe toti – si pe turc, si pe arab, si cei de alte neamuri sau religii. Dar Dumnezeu nu porunceste sa-mi schimb si credinta dupa a lor, sau dupa obiceiurile si patimile lor. Noi cunoastem Adevarul – Credinta Ortodoxa. Sa o tinem, sa o respectam, iar ceilalti cu ale lor. Faptul ca eu il iubesc pe aproapele meu, nu inseamna ca imi insusesc sau aprob credinta sau patimile lui.” "
Si am inteles ca greseam cand ii uram pe musulmanii care mi-au jignit credinta in discutii religioase, bine nici acum n-am ajuns sa-i iubesc dar cel putin am inteles ca ura n-are ce cauta in sufletul unui crestin si trebuie sa fac tot posibilul sa o elimin. Pe ceilalti ii putem ajuta prin rugaciuni si prin exemplul personal. Ura nu vine de la Dumnezeu ci de la cel pe care nu vreau sa-l pomenesc.
|